Sto dvadeset peti dan rata, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće hitan sastanak o Ukrajini. Svet užasnut ruskim raketnim napadom na prepun tržni centar

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

UKRAJINA NAPAD NA ŠOPINGCENTAR
Tanjug/Viaćeslav Priadko via AP

Kako prenose RIA Novosti, hitan sastanak SB UN zatražio je stalni predstavnik Ukrajine pri ovoj organizaciji Sergej Kisilica.

Kisilica je u pismu predsedavajućem SB UN zatražio da se sastanak održi pod tačkom dnevnog reda “Održavanje mira i bezbednosti u Ukrajini”.

U jučerašnjem napadu na tržni centar u ukrajinskom gradu Kremenčuku poginulo je 13, a ranjeno 50 osoba, izjavio je guverner Poltavske oblasti Dmitrij Lunin.

Svet osudio napad na tržni centar

 Svet je užasnut ruskim raketnim napadom na prepun tržni centar u Kremenčuku, u Ukrajini, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

On je dodao da će SAD nastaviti da podržavaju Ukrajinu i pozivati Rusiju na odgovornost, preneo je Bi-Bi-Si.

Britanski premijer Boris DŽonson rekao je da je napad pokazao okrutnost i varvarstvo ruskog predsednika Vladimira Putina.

I francusko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je napad, ističući da Rusija mora da odgovara za smrtonosni raketni napad na prepun ukrajinski tržni centar.

Rusija mora da odgovara za ova dela, Francuska podržava borbu protiv nekažnjivosti u Ukrajini, istakla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova u saopštenju, preneo je Rojters.

UN zabrnute zbog intenziviranja borbi

Ujedinjene nacije su zabrinute zbog intenziviranja borbi u Ukrajini i napada na tržni centar, izjavio je portparol UN Stefan Dižarik.

“Bilo kakva civilna infrastruktura, koja očigledno uključuje tržne centre i civile, nikada ne bi trebalo da bude meta”, rekao je Dižarik.

UN su istakle da napad na tržni centar zaslužuje snažnu osudu.

Lunin je rekao da su dve ruske rakete pogodile tržni centar.

On je na Telegramu naveo da je prerano govoriti o konačnom broju stradalih pošto spasioci i dalje pretražuju ruševine.

Lunin je dodao da je 21 osoba prebačena u bolnicu, a da je prvu pomoć dobilo 29 osoba, koje nisu hospitalizovane.

“To je akt terorizma protiv civila”, naveo je on.

UKR: Ruske snage napadaju Lisičansk

Ruske snage napadaju u pravcu Lisičansk, posebno na južno predgrađe i rafineriju nafte, saopštio je jutros generalštab Ukrajine.

Navedeno je da su ruske trupe, osim minobacača i topova, izvele i vazdušne udare u rejonima pojedinih naselja, prenosi Interfaks Ukrajina.

Dodaje se da ruske snage izvode napade i na pravcu Harkova i Slavjanska, a da su glavni napori usmereni na nastavak ofanzive u pravcu Izjum – Slavjansk.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: