Podeli vest

Preobraženje se u Pravoslavlju ubraja u 12 velikih Hristovih praznika, a za ovaj praznik vezani su brojni običaji i verovanja

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

crkva
FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ARHIVA

Preobraženje se slavi se na Istoku od VII veka. Zapadna crkva unela ga je u svoj kalendar tek 1457. godine, i to u slavu pobede hrišćanske vojske nad Turcima kod Beograda. Naime, Janoš Hunjadi, kod nas zvani Sibinjanin Janko, mađarski velikaš, zajedno sa franjevcem Ivanom Kapistranom sprečio je sa vojskom prodor Turaka na sever. Obojica su kratko nakon pobede umrli, prvi u Zemunu, a drugi u Iloku.

Preobraženje pada uvek u vreme Gospojinskog posta. Zato je praznična trpeza uvek posna, obogaćena ribom i vinom. Danas se na kraju Svete Liturgije služi obred sveštanja grožđa. U crkvenim bogosluženjima praznuje se sedam dana, tokom kojih se pevaju pesme posvećene ovom jevanđelskom događaju, podsećaju iz SPC.

Narodna verovanja na Preobraženje

Veruje se da žene na Preobraženje ne bi trebalo da spavaju, jer će cele godine biti pospane, kao i da plaču, jer će biti radražljive.

Za muškarce važi verovanje da ne bi trebalo da idu u kafanu, jer to znači da će biti “raspikuće”.

U narodu postoji verovanje i da je danas poslednji dan kada se treba kupati na rekama, i da će ako dan bude sunčan, letina sledeće godine biti dobra


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: