Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik Svetog Ilije, u narodu poznatog i kao Ilija Gromovnik.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Crkva
Foto: Bilten

Sveti Ilija se smatra najsilovitijim među ognjenim svecima, pa se svetkuje s velikim strahopoštovanjem.

Sveti Ilija rođen je gradu Tesvitu, zbog čega je nazvan Tesvićanin. Smatra se jednim od najvećih proroka u hrišćanstvu. Mladost je proveo u molitvama u pustinji, a zbog tačnog predskazivanja događaja bio je proganjan, pogotovo od izraelskog cara Ahave i njegove žene Jezavelje.

Bio je među prorocima koji su se na Tavoru poklonili sinu Božjem na Preobraženje Gospodnje, pa se zato njegov lik slika na preobraženskim prazničnim ikonama. Veruje se da nije umro već da se živ, plamenim kočijama, vazneo na nebo.

Veruje se da je grmljavina je znak postojanja đavola

Prema narodnoj tradiciji, Sveti Ilija se vozi u vatrenim kolima koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen, a grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se vozi po nebu i oblacima.

Na Svetog Iliju ne radi se u polju, da se ne bi navukao gnev svetitelja. Prema narodnom verovanju, ako danas grmi, propašće celokupan ovogodišnji rod oraha i lešnika.

Narod veruje da gromom svetac gađa đavola i da bi on mogao da se sakrije pod krst. Ne valja se, čak, ni gledati gde je grom udario, jer je to znak da se đavo baš tamo krije. 

Takođe, veruje se da posle Svetog Ilije leto polako prolazi, pa je u narodu poznata izreka “Od Svetog Ilije, sunce sve milije”. Nakon današnjeg praznika se, prema verovanju, više ne treba kupati u rekama.

Na Svetog Iliju u velikom broju gradova i sela organizuju se vašari, a slavi se i kao krsna slava.

Sveti Ilija je u Srbiji slava vazduhoplovaca, prema ukazu iz 1924. godine. Ta tradicija je prekinuta propašću Kraljevine Jugoslavije, ali je obnovljena 1992. godine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: