Veliki četvrtak je jedan od najznačajnijih dana u toku Velike ili Stradalne nedjelje kada je na tajnoj večeri ustanovljena sveta tajna pričešća, najsvetija tajna evharistije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten

crkva
FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ARHIVA

Prema jevanđelskim zapisima, Hristos je na Tajnoj večeri blagoslovio hleb, podelio ga apostolima i rekao: “Ovo je telo moje koje se za vas lomi radi oproštenja grijehova”.

Zatim je uzeo čašu vina i dodao: “Pijte iz ove čaše svi, ovo je krv moja Novoga Zaveta, koja se proliva za vas i za mnoge, radi otpuštanja greha”.

Hristove reči ponavljaju se na Veliki četvrtak na liturgijama pre pričešća vernika, po uzoru na prvo pričešće Hrista i njegovih apostola. Narod veruje da se i najvećim grešnicima koji se pričeste na Veliki četvrtak opraštaju svi gresi.

Praznik je jedan od dana određenih za pričešće vjernika, koji su poštujući pravoslavni kanon, “postili na vodi” najmanje pet posljednjih dana. Veliki četvrtak jedini je dan u Velikoj nedelji kada je dozvoljeno jesti hranu spremljenu na ulju, kao i popiti nešto vina.

Na liturgijama se vernici pričešćuju hlebom ili naforom – telom Hristovim i vinom koje je simbol njegove krvi prolivene za spas ljudskog roda.

Praznovanje u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve počinje liturgijom Svetog Vasilija Velikog koja se služi deset puta godišnje, na sve velike pravoslavne praznike.

Na Veliki četvrtak služi se liturgija svetog Vasilija Velikog. Uveče se čita se dvanaest odlomaka iz Jevanđelja o stradanju Hristovom. U crkvama se vezuju zvona jer su ona znak radosti, a koriste se klepetala. Zvona će se ponovo oglasiti tek na Vaskrs.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: