Podeli vest

Danas je Vidovdan – državni, verski i istorijski praznik. Slavi se u znak sećanja na Kosovski boj 1389. godine, kada se srpska vojska suprostavila turskom prodiranju na Balkan.

Autor : Bilten.rs , Izvor :Tanjug/Bilten.rs

Foto:J.M

Danas je Vidovdan dan kada se sećamo Svetog mučenika kneza Lazara i onih koji su se zajedno sa njim borili na Kosovu 1389, protiv Turaka, kao i svih drugih koji su pali u borbi za otadžbinu.

Tokom Boja na Kosovu Knez Lazar je ubijen, od turske vojske, pošto je zarobljen. Prethodno, turskog sultana Murata ubio je srpski ratnik Miloš Obilić. Imajući u vidu opšte okolnosti u kojima se Srbija našla te 1389, opredeljenje za borbu koju je predvodio knez Lazar, bilo je svesna žrtva.

Vidovdan se proslavlja dostojanstveno, mirno, bez veselja. U svim pravoslavnim hramovima služi se parastos našim vojnicima palim na bojnom polju, i svim do danas postradalim mučenicima koji su na razne načine život dali za pravoslavnu veru.

Verovanja za Vidovdan

Prema narodnom verovanju, važno je šta će se na ovaj dan videti, jer će se kasnije baš u tome imati uspeha.

Na Vidovdan se, prema knjigama i verovanjima ne radi u polju – da kukuruz zametne klipove, ni u vinogradu – da se grožđe ne sasuši i otpadne. Tog dana treba probati i zrelo voće. Veruje se i da na Vidovdan valja započeti ručne radove – pletenje i vezenje.

Patrijarh Porfirije služio liturgiju i parastos u Gračanici

Hiljade pravoslavnih Srba iz svih krajeva Kosova i Metohije, sa severa i juga, iz enklava i getoa, ispunilo je jutros na Vidovdan portu manastira Gračanice da sa ljubavlju dočekaju partrijarha srpskog Porfirija i arhijereje SPC i zajedno proslave Svetog velikomučenika kneza Lazara i sve vitezove sa njim postradale za krst časni i slobodu zlatnu

Patrijarh Porfirije je načalstvovao svetom liturgijom u porti drevne svetinje uz sasluženje arhijereja: crnogorsko-primorskog Joanikija, mileševskog Atanasija, raško-prizrenskog Teodosija, slavonskog Jovana, marčanskog Save, novobrdskog Ilariona, jegarskog Nektarija i topličkog Petra, saopštila je SPC.

Selaković danas predvodi državnu ceremoniju obeležavanja Boja na Kosovu

Izaslanik predsednika Srbije i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković predvodiće danas državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja državnih i vojnih počasti povodom obeležavanja 634. godišnjice od Boja na Kosovu. Ceremonija će se održati kod Spomenika kosovskim junacima u Kruševcu, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Istog dana, ministar Selaković položiće venac i odati počast knezu Lazaru u manastiru Ravanica, u Ćupriji. Organizator komemorativne svečanosti je Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji sa Gradom Kruševcom.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: