Podeli vest

Predsednik Srpske liste Goran Rakić i četiri gradonačelnika sa severa KiM imali su sastanak sa ambasadorima Kvinte.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

politika
Foto: Shutterstock

Predsednik Srpske liste Goran Rakić i četiri gradonačelnika sa severe KiM saopštili su da su imali sastanak sa ambasadorima Kvinte na kojem je od njih traženo da se povinuju odlukama Prištine o preregistraciji na kosovske tablica na severu KiM, kao i o uvođenju ulazno-izlaznog dokumenta koji bi se izdavao Srbima na administrativnim prelazima.

Kako je rekao Goran Rakić na konfrenciji za medije u Vladi Srbije, na jučerašnjem sastanku koji je trajao preko dva sata, ambasadori Kvinte su rekli da njihove zemlje podržavaju kosovsku nezavisnost, i tražili su od Srba da prihvate realnost na terenu, a to je, prema njihovim rečima, nezavisno Kosovo. “Nijedan Srbin to neće prihvatiti, pogotovo ne oni sa severa KiM. Mogu da podržavaju Prištinu, ali za nas, pogotovo koji živimo na severu, to je neprihvatljivao. Jedina instanca su pregovori u Briselu i mi očekujemo da će se pronaći kompromisno rešenje. Sve oči su uprte u Beograd i predsednika Vučića da će u Briselu pronaći kompromisno rešenje”, rekao je Rakić.

Gradonačelnici severne Mitrovice, leposavicka. Zvečana i Zubinog potoka su istakli da se Srbi na severu KiM suočavaju sa najtežom situacijom u poslednjih 20 godina, i dapreživljavaju stalna maltretiranja Prištine, čije specijalne jedinice upadaju i patroliraju severom, prate i pretresaju ljude.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da jučerašnji sastanak pokazuje u kako teškoj situaciji se nalazi predsednik Aleksandar Vučić i Srbija pred pregovore u Briselu 18. avgusta, i poručio da naša zemlja neće odustati od pronalaska kompromisnog rešenja. “Želimo da se situacija reši mirno, da se nađe kompromis, jer je ono što se dešava na Kosovu je uzemiravajuće. To ukazuje da Kurti ne želi da bude miran i da se sa porukama Kvinte unosi velika uznemirenost među naše stanovništovo”, istakao je Petković.

On je poručio da će pitanje Zajednice srpskih opština biti na dnevnom redu i da će to biti prva stvar na kojoj će Vučić insistirati, a koju Priština odbija da sprovodi 10 godina. “Svega ovoga ne bi bilo da postoji ZSO, jer bi imali kolektivnu bezbednost. I to bi značilo sprovođenje svih sporazuma iz 2013 i 2015. Molim predstavnike Kvinte da uloži napor da se izvrši pritisak da se formira ZSO. Vidimo i da po jučerašnjem sastanku da je za Kvintu važnije da ubedi narod da živi u nezavisnom Kosovu, nego ZSO. A narod to neće, zašto pregovaramo 11 godina.

Ti ljudi su na svojoj koži osetili šta znači kada zapuca ROSU i druge specijalne jedinice, zato da se okrenemo miru i svi zajedno,”, poručio je Petković.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: