Podeli vest

Cilj sastanka lidera G7 je da, kako se najavljuje, povećaju pritisak na Rusiju čije su akcije u Ukrajini stvorile nestašice hrane i energenata širom sveta.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

G7
Foto: Shutterstock

Lideri Grupe sedam najbogatijih demokratija (G7) počeće danas trodnevni samit u nemačkom gradu Elmau, u Bavarskim Alpima.

Cilj sastanka lidera G7 je da, kako se najavljuje, povećaju pritisak na Rusiju čije su akcije u Ukrajini stvorile nestašice hrane i energenata širom sveta.

Sankcije na ruske energente imale su neželjeni efekat – povećanje cena energenata, što je dovelo do toga da Rusija zarađuje više od izvoza, uprkos opadanju.

Samitu će prisustvovati lideri Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Francuske, Britanije, Italije, Kanade i Japana.

U Minheni su juče povodom održavanja samita održati protesti protivnika globalizma koje je sponzorisalo više od 15 organizacija, među kojima su i VVF Nemačka, Okfam, Grinpis i Hleb za svet.

Demonstranti su zahtevali da se okonča zavisnost od ruskih fosilnih goriva, traže od G7 da izdvoji više sredstava za prevenciju kriza, upravljanje građanskim sukobima, ekonomski razvoj, zaštitu životne sredine i očuvanje životinjskog i biljnog diverziteta i očekuju da G7 preduzmu akcije protiv siromaštva, klimatskih promena i gladi u svetu, preneo je ranije Rojters.

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer pozvala je učesnike protesta da se uzdrže od nasilja, a oko 18.000 policajaca bilo je raspoređeno je oko mesta protesta i održavanja samita G7.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: