Međunarodni dan migranata obeležava se danas, a grupa 484 ASTRA je saopštila da na ovaj dan žele da skrenu pažnju na važnost poštovanja prava svih migranata, kao i na prepoznavanje izazova i rizika sa kojima se suočavaju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

migranti
Foto: Pixabay


“Republika Srbija prepoznala je potrebu i potencijal migracija za unapređenje stanja na tržištu radne snage, uvodeći olakšane procedure za dolazak stranih radnika migranata. Broj radnika migranata iz godine u godinu raste i očekuje se da će do kraja 2023. godine biti izdato oko 80.000 radnih dozvola”, navela je grupa 484 ASTRA.


“Međutim, rad na terenu sa ovom ciljnom grupom, kao i rad na konkretnim slučajevima masovne ili pojedinačne radne eksploatacije pripadnika migrantske populacije u Srbiji, uverili su nas da je broj osoba (migranata) u riziku od različitih vidova eksploatacije daleko veći”, navodi se u saopštenju.


Istovremeno, naglašavaju, Srbija se dugi niz godina suočava sa kontinuiranim prilivom migranata koji na njenu teritoriju ulaze neregularno, neretko kao krijumčareni migranti delovanjem organizovanih kriminalnih grupa.
Kako se navodi, značajan broj migranata boravi bez regulisanog pravnog statusa, što ih čini dodatno ranjivim i izloženim različitim zloupotrebama i potencijalnim rizicima od povreda njihovih prava.


Regulisanje njihovog statusa, dodaju, doprineće njihovoj ličnoj bezbednosti, ali i bezbednosti društva u celini.
Grupa 484 i ASTRA-Akcija protiv trgovine ljudima, smatraju da je od ključnog značaja da svi akteri, a posebno nadležne državne institucije, prepoznaju rizike i izazove sa kojima se migranti suočavaju i da pravovremeno preduzmu odgovarajuće mere, kojima će uočeni izazovi adekvatno adresirati, zaštiti ljudska prava migranata i kojima će im se garantovati sigurno okruženje u kojem će imati priliku da razvijaju svoje potencijale, doprinoseći i razvoju društva Republike Srbije, čiji deo postaju, kaže se u saopštenju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: