Srpska pravoslavna crkva (SPC) proslavljaju Svetog proroka Iliju – Ilindan, koji je veoma poštovan svetitelj u srpskom narodu i kao nepokolebljiv propovednik hrišćanskih vrednosti.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:J.M

Iija Tesvićanin rođen je u Tesvitu u Izrailju u devetom vijeku prije Hrista (816. godine).

Bio je žrtva progona cara Ahava koji je pod uticajem svoje žene Jezavelje napustio Mojsijevu vjeru i “slavio tuđe bogove”.

Po narodnoj tradiciji, Sveti Ilija se vozi na vatrenim kolima koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen. Grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se on vozi po nebu i oblacima.

Smatra se najsilovitijim među ognjenim svecima, pa se svetkuje s ogromnim strahopoštovanjem.

Kaže se da se najvećim grešnicima obraća bez milosti.

Veruje se da će ukoliko danas grmi, propasti sav rod oraha i lešnika.

Od davnina čuva se izreka: “Od Svetog Ilije, sunce sve milije”.

Lekovit med na Ilindan

Veruje se da je na današnji dan dobro uzeti med radi zdravlja. Nekada je bio običaj da majke mažu decu medom da bi cele godine bila zdrava. Narod veruje da je med koji se izvadi na Ilindan lekovit.

Takođe, mnogi roditelji deci daju ime po ovom svetitelju jer je simbol snage i neustrašivosti.

Prema knjizi otkrovenja Jovanovog drugi dolazak Hristov najaviće Ilija sa Enohom starozavenim prorokom i njihovim stradanjem treba da počne novo probraženje čovečanstva. Veruje se da Sv Ilija nije umro nego da se živ plamenim kočijama vazneo na nebo. Sveti Ilija “Gromovnik” se slavi kao krsna slava, ali se ne kuva žito, upravo jer se smatra da je i danas ovaj svetitelj živ.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: