Podeli vest

Šef odborničke grupe SNS Aleksandar Mirković pozvao je na sednici Skupštine grada odbornike da podrže usvajanje odluke o Beogradskoj kartici, ističući da je ona jedan od velikih benefita za građane, dok su predstavnici opozicije kritikovali taj predlog.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/

Šef odborničke grupe SNS Aleksandar Mirković pozvao je danas na sednici Skupštine grada odbornike da podrže usvajanje odluke o Beogradskoj kartici, ističući da je ona jedan od velikih benefita za građane prestonice, dok su predstavnici opozicije kritikovali taj predlog.

Oni su zahtevali da se utvrdi čemu tačno kartica služi, podsetili su da su kartice koje su svojevremeno bile date zaposlenima u prosveti i đacima mogle da se koriste samo u pojedinim trgoviskim lancima.

Stoga su zahtevali da se tačno utvrde koji trgovinski lanci su u pitanju. Jelena Vasiljević iz odborničke grupe Moramo rekla je da je Beogradska kartica primer za propuštanje prilike da se targetira problem i da se vidi kojim građanima je potrebna, nego se kako je rekla, učinio populistički gest da svi dobiju nešto, pa i oni kojima pomoć nije potrebna.

„Nema sistemskih mera za pomoć građanima, nego samo populističkih“, konstatovala je Vasiljević. Šefica odbornička grupe SSP Mila Popović zapitala je zašto se odvajaju sredstva za Beogradsku karticu, da li za dotiranje rada Beogradske kartice ili za samo njeno štampanje.

„Koji su to privredni subjekti koji mogu da se jave, koliki je procenat popusta koji će davati Beograđanima, koji benefit oni imaju od toga. Da li je to što ćete ih vi reklamirati ili što ćete im vi plaćati razliku?“, zapitala je Popović. Gradski menadžer Miroslav Čučković rekao je da je Beogradska kartica unapređena kartica za sve kategorije stanovništva, pre svega u pogledu usluga koje daje Grad Beograd. Ako 100 penzionera ode na bazene sa popustom i ima mogućnost da taj svoj užitak ne plati, da bi ta državna ustanova živela, a videćmo koliko će korisnika biti, mi moramo to da platimo iz budžeta i to je suština kartica. Što se tiče privatnih preduzeća, kaže Čučković, stvar je drugačija.

„Ako bude učestvovao frizer i cena šišanja mu je 500 dinara, a sa popustom 400, to je njegovih 100 dinara gubitka i nećemo mi da mu nadoknadimo razliku iz budžeta Grada…“, poručio je Čučković.

KUPŠTINA GRADA USVOJILA ODLUKU O PLANU GENERALNE REGULACIJE ZA METRO

Odbornici Skupštine grada usvojili su danas Plan generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu sa elementima detaljne razrade II faze prve linije metro sistema i Planu za izgradnju detaljne regulacije pešačko–biciklističke veze između ulice Omladinskih brigada i Ade Ciganlije, sa mostom preko reke Save.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić rekao je danas da se Planom generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu konačno kompletira detaljna razrada prve linije metroa i da može da se definiše lokacija svake stanice.

“Trasa se ne menja, ali je tu detaljno utvrđivanje, jer stanice ne mogu da se nađu negde tek tako, već mora da se ispituje područje“, rekao je Šapić na sednici. Govoreći o izgradnji bicillističko-pešačkog mosta preko Save kazao je da se o tome govori već decenijama, ali se iz nekog razloga taj projekat nije uradio.

„Mislim da je ovo velika stvar posebno za novobeogradske blokove. Stiču se uslovi da napravimo projekat koji se nadam da ćemo završti do kraja ove godine, da bi mogli 2024. da krenemo u izvođenje tog mosta. Građani beogradskih blokova će biti povezani sa Adom Ciganlijom na koju će moći da dođu biciklom ili pešačenjem“, rekao je Šapić.

Kako je najavio projekat će početi da se radi posle ove sednice. „Pošto je lagan most realno je da se isprojektuje do kraja ove godine i da se izgradi u roku od godinu, godinu i po dana”, rekao je Šapić i dodao da sa ponovnim aktiviranjem beogradske žičare biće dva alternativna načina dolaska na Adu Ciganliju što će biti i put do Zoološkog vrta kada tamo bude izmešten. Gradonačelnik je posebno izdvojio odluku odbornika da usvoje Plan detaljne regulacije za Ustaničku ulicu.

„Posle 13 godina, 2009. usvojen je taj plan koji je zablokirao čitav taj deo Zvezdare, Mali Morki Luk, Kaluđericu, zato što neko tada nije uzeo sve aspekte u obzir i ništa se na tom potezu nije uradilo, ostalo je parče. Uradićemo to na isti način kako je urađen Bulevar, neće biti nikakvih šminkanja o kojima pišu neki mediji“, rekao je Šapić.

Dodao je da je to velika stvar za sve građane Zvezdare i Kaluđerice, Malog Mokrog Luga, jer će Bulevar imati istu šitrinu u tom delu kao i u drugim delovima, dobiće se dve trake u svakom pravcu što će rasteretiti saobraćaj.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: