Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svetu velikomučenicu Paraskevu Rimljanku, poznatiju kao Trnova Petka.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

crkva
Foto: Bilten.rs

Svetica je veoma poštovana u našem narodu. Rodom Rimljanka, prepodobna mučenica Paraskeva, rođena u hrišćanskoj porodici, živela je u drugom veku.

 Posle smrti roditelja, imanje je razdelila siromašnima i zamonašila se.

Zbog vere u Gospoda, zatvarana je, mučena i na kraju posečena mačem.

U njenom žitiju piše da je prvi put mučena od strane cara Antonina kome su je doveli prokazivači.

Zbog odbijanja da prinese žrtvu bogovima i da se odrekne Hrista car naredi da se usija gvozdeni šlem i metne na glavu svetiteljki. To bi učinjeno, no svetiteljka ostade nepovređena, jer je sačuva božanska rosa.

Zbog ovog čuda mnogi neznabošci tog časa poverovaše u Hrista. – Zatim naredi car da se veliki kazan napuni zejtinom i smolom, pa da to provri na jakoj vatri. Kada to bi urađeno, car baci svetiteljku u taj kazan.

Svetiteljka stajaše usred kazana nepovređena. Gledajući je tako nepovređenu, car joj reče: Paraskevo, poprskaj me tim zejtinom i smolom, da vidim da li peku. – Svetiteljka zahvati rukom zejtina i smole i baci caru u lice, i ovaj odmah oslepe.

Oslepevši, car stade gromko zapomagati: Smiluj se na mene, sluškinjo Boga istinoga, pa ću i ja poverovati u Boga koga ti propovedaš. – Sveta mučenica se pomoli Bogu i povrati vid caru. Stoga poverova u Hrista car i svi telohranitelji njegovi, i primiše Sveto krštenje u ime Svete Trojice.

Otuda se na ikoni nalaze šlem i oči.

Njeno mučenje se nastavilo od druih vladara, a na kraju po naređenju kneza Tarasija, oko 140. godine. odrubljena joj je glava.

Po nalogu bugarskog kralja Asena prenesena je u Trnovo i sahranjena u crkvi nazvanoj njenim imenom. Njene mošti, kasnije su prenete u Carigrad.

Ne mesi se hleb, ne šije, ne pere rublje..

Mnoge žene poste sedam dana, da bi se danas pričestile. Iako nije crveno slovo ne prede se, ne mesi hleb, ne pere rublje, ne rade ručni radovi, ne iznosi pepeo iz kuće da ne bi trnela snaga.

 Devojčicama se oblače nove haljine, devojke kite vencima kuće, kako bi u domovima vladala sloga i mir. Ponegde se proslavljaju i zavetine i manastirske slave.

 Mnogi Svetu Petku Trnovu, koja je bila Rimljanka i koja se slavi u avgustu, mešaju sa Svetom Petkom koja je bila Grkinja i slavi se u oktobru, ne znajući da u kalendaru ima više svetiteljki sa ovim imenom.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: