Podeli vest

Leto na severnoj Zemljinoj hemisferi počeće danas u 16 časova i 57 minuta, a u isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

leto plaža ada
Foto: Shutterstock

Na dan početka leta obdanica je najduža, a noć najkraća. Kako je Sunce u Beogradu izašlo u 04.51 sati, a zalazi u 20.27, to znači da će obdanica trajati 15 časova i 36 minuta, a noć svega osam časova i 24 minuta, saopšteno je iz Astronomskog društva “Ruđer Bošković” iz Beograda.

Smena sunca i letnjih nepogoda

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže da se leto pred nama može opisati kao period smene sunca i vremenskih nepogoda.

“Do petka 23. juna ne bi trebalo da bude značajnih količina, već pretežno toplo i sunčano vreme. Negde između petka i subote, pa i nedelje moguća je lokalna pojava pljuskova. Ekstremne padavine su se udvostručile u odnosu na prošli vek, i razlog toga je globalno zagrejavanje. Cela planeta je toplija, tako da u toplijoj atmosferi padavine su ekstremnije”, rekao je Todorović za Pink.

Jul sa 20 dana kiše

Meteorolog Slobodan Sovilj jul vidi kao mesec sa 15-20 dana kiše

“Očekujemo da će u julu biti nešto više padavina nego proteklih godina. Broj dana sa padavinama koje nas očekuju u julu je 15 do 20 u pojedinim mestima i to je veliki broj dana, ali ne znači da će to biti uvek obilne padavine.  julu možemo očekivati probleme sa bujičnim vodotocima kada se događaju pljuskovi, i to se odnosi na celovite krajeve južno od Save i Dunava”, rekao je Sovilj .

Topliji i posečno vlažan avgust

Prema prognozama RHMZ-a srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha oko 18.8ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 30.7ºS.

Mesečna suma padavina tokom avgusta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 4 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 49 mm.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: