Podeli vest

Sastanak lidera EU i šest partnera sa Zapadnog Balkna počinje u 9.30 u zgradi Evropskog saveta, a Srbiju će predstavljati predsednik Republike, Aleksandar Vučić.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

brisel
Foto: Shutterstock

Lideri zemalja Evropske unije sastaće se danas na dvodnevnom samitu u Briselu, kome će prethoditi sastanak šefova država i vlada EU i zemalja Zapadnog Balkana.

Sastanak lidera EU i šest partnera sa Zapadnog Balkna počinje u 9.30 sati u zgradi Evropskog saveta, a Srbiju će predstavljati predsednik Republike, Aleksandar Vučić.

Iz EU su najavili da očekuju razmenu mišljenja sa zapadnobalkanskim partnerima o mogucnostima za jačanje procesa pristupanja odnosno ubrzanje integracija regiona u Uniju.

U Nacrtu zaključaka, koje bi lideri EU trebalo da usvoje sutra o Zapadnom Balkanu, ponavlja se podrška ”perspektivi EU članstva za zemlje regiona”, poziva na nastavak reformi kao i na rešavanje otvorenih bilateralnih pitanja, uključujući i normnalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Za sada, niti jedna konkretna odluka o novim koracima zemalja Zapadnog Balkana u procesu evrointegracije nije predviđena da bude usvojena na sutrašnjem samitu.

Nakon sastanka EU Zapadni Balkan, oko podneva, planirano je obraćanje predsednika Evropskog saveta, Šarla Mišela i predsednice Evropske komisije, Ursule fon der Lajen, a zatim i zajednička konferencija za medije predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i premijera Albanije i Severne Makedonije, Edija Rame i Dimitra Kovačevskog.

U popodnevnim satima, od 15 časova lideri EU 27 će početi svoj redovni junski samit čiji će prvi dan biti posvećen situaciji u Ukrajini, kandidaturama Ukrajine, Moldavije i Gruzije za članstvo u Uniji, i raspravi o predlogu francuskog predsednika Emanuela Makrona o formiranju Evropske političcke zajednice koja bi, kako je zamišljeno, okupila zemlje evropskog kontineta oko koordinacije po pitanjima od zajedničkog interesa kao što su spoljna politika, energetika, migracije i drugo.

Očekuje se da tokom večere lideri EU u Briselu podrže predlog Evropske komisije da se Ukrajini i Moldaviji da status zemalja kandidata i da Gruzija dobije ”zeleno svetlo” za kandidaturu po ispunjavanju dodatnih uslova.

Drugi dan samita EU tradicionalno je posvećen evrozoni, jačanju bankarske unije i zajedničkog tražista kapitala, a liderima će se na prepodnevnom sastanku u Briselu priključiti i predsednici Evropske centralne banke i Evrogrupe.

Samit lidera EU 27 završiće se sutra u ranim popodnevnim satima zajedničkom konferencijom za medije predsednika Evropskog saveta, Evropske komisije i Francuske, kao zemlje koja završava šetomesečno rotirajuće predsedavanje Unijom.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: