Podeli vest

Na dnevnom redu sednice su izmene zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Glavnom gradu kojim je predviđeno osnivanje Zete kao samostalne opštine.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

CRNA GORA PARLAMENT
Foto: Shutterstock

Poslanici Skupštine Crne Gore bi na današnjem vanrednom zasedanju trebalo da glasaju o četiri predložena kandidata za članove Sudskog saveta iz reda uglednih pravnika.

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu predložio je da se na te funkcije izaberu Nebojša Vučinič, Radoje Korač, Dragan Šoć i Fikret Kurgaš.

Za njihov izbor u prvom krugu glasanja je potrebna dvotrećinska većina poslanika.

Na dnevnom redu današnje sednice su izmene zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Glavnom gradu kojim je predviđeno osnivanje Zete kao samostalne opštine.

Poslanici bi trebalo da se izjasne i o otvaranju parlamentarne istrage i formiranju anketnog odbora u vezi postupanja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbednost u događajima na Cetinju 4. i 5. septembra prošle godine u vreme ustoličenja mitropolita crnogorskog primorskog Joanikija.

Ukoliko Skupština danas ne izabere članove Sudskog saveta, to će značiti da je zbog političkih interesa ugrožen evropski put Crne Gore i da ostaje na snazi dalji pravni, neustavni vakuum ovog organa vlasti, koji onemogućava suštinsku demokratizaciju društva.

To su za podgoričke Vijesti ocenili saradnici komentarišući kakve bi to posledice moglo imati.

Vijesti pišu da u parlamentu i dalje nema dvotrećinske podrške za izbor članova Sudskog saveta i da su male šanse da predloženi kandidati budu izabrani.

U slučaju da u prvom krugu ne bude potrebne većine, najranije mesec nakon glasanja ići će se u drugi, u kom će za izbor biti neophodna tropetinska podrška – 49 glasova.

Iz Demokratskog fronta, Demokrata i Ujedinjene Crne Gore su Vijestima ranije saopštili da će odluku o glasanju za članove Sudskog saveta doneti na stranačkim organima, uoči glasanja.

Nakon današnje sednice parlamenta, 19. avgusta, poslanici će glasati o (ne)poverenju vladi Dritana Abazovića, nakon što je potpisao Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Inicijativu je u parlamentu pokrenulo pet stranaka predvođenih DPS-om Mila Ðukanovića.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: