Republikanski kandidat Vivek Ramasvami izjavio je da će, ukoliko pobedi na predstojećim predsedničkim izborima, povući SAD iz NATO-a, a sagovornici “Politika” tvrde da bi američki dani u tom vojnom savezu mogli biti odbrojani ukoliko na izborima u novembru pobedi on ili neko ko deli njegov stav, poput Donalda Trampa.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/Olivier Matthys, Pool Photo via AP, File

Ramsvami, koji je ranije takođe, zagovarao povlačenje SAD iz Ujedinjenih nacija, privatno je izjavio da je odavno prošlo vreme za SAD da istupe iz NATO saveza.


Portparolka Ramasvamijeve kampanje Triša Meklaflin odbila je da direktno komentariše šta bi on uradio u vezi sa NATO-om, ali, nije ni negirala stav kandidata.
“Vivek je ozbiljno zabrinut da većina saveznika u NATO ne uspeva da ispuni svoje obaveze u pogledu vojnih investicija i preispitaće našu podršku prema potrebi. On, takođe, veruje da je ekspanzionizam NATO-a posle hladnog rata nepotrebno povećao rizik od velikog sukoba sa Rusijom”, rekla je Meklafin.


Ipak, malo je verovatno da će Ramasvami ući u Belu kuću, s obzirom na to da, prema nacionalnim anketama, drži četvrto mesto, ali bojazan da su dani SAD u NATO-u odbrojani ostaju, s obzirom na to da je nekadašnji predsednik SAD Donald Tramp, dok je boravio u Ovalnom kabinetu, već govorio o tome.


A prema navodima sa njegove veb stranice, on bi to mogao da sprovede ukoliko u novembru ponovo dođe na funkciju prvog čoveka SAD.
“Moramo da završimo proces koji smo započeli pod mojom administracijom, da suštinski preispitamo svrhu i misiju NATO-a”, piše na veb stranici Trampove kampanje.


Moguće je, takođe, piše “Politiko” da se Ramasvami pridruži republikanskoj administraciji, posebno Trampovoj, s obzirom da je zauzeo pozicije koje se dopadaju Trampovim biračima, poput sklapanja dogovora sa ruskim Vladimirom Putinom o okončanju rata u Ukrajini, prekidu ekonomskih veza sa Kinom i okončanju američkih vojnih avantura u inostranstvu.


Ovo nije prvi put da je Ramasvami izneo takav stav o poziciji SAD u NATO, s obzirom da je prošlog oktobra u intervjuu za “Politiko”, ideju o izlasku SAD iz saveza opisao kao “razumnu”, iako je kasnije prestao da podržava izbacivanje SAD iz bloka koji čini 31 zemlja.
Povlačenje SAD iz NATO, prema pisanju “Politika”, sputalo bi sposobnost alijanse da bude kredibilna sila odvraćanja naspram Rusije, a to bi dodatno moglo dovesti do najveće transatlantske krize u poslednjih nekoliko decenija, pokrećući pitanja o spremnosti Amerike da brani ili podrži saveznike u trenucima potrebe.


Kongresmeni izu obe stranke preduzeli su mere da spreče kraj američkog istaknutog mesta u NATO, a Kongres je odobrio nacrt zakona koji sprečava bilo kog predsednika da jednostrano okonča učešće Amerike u alijansi, koji napad na jednu članicu smatra napadom na sve.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: