Podeli vest

Dokazi ukazuju na nasilni čin, a ne na tehnički problem, rekao je nemački bezbednosni zvaničnik, preneo je Blumberg.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

naftovod
Foto: Pixabay

Danska premijerka Mete Frederiksen izjavila je danas da ne isključuje mogućnost da su oštećenja na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2 posledica sabotaže.

“Teško je da se zamisli da je ovo slučajnost. Ne možemo da isključimo sabotažu, ali je prerano za zaključke”, rekla je Frederiksen u Poljskoj, gde je prisustvovala otvaranju gasovoda koji će povezati norvešku gasnu mrežu sa Poljskom, preneo je Interfaks.

Nemački bezbednosni zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman zbog toga što se još uvek istražuje kako je došlo do oštećenja na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2, takođe je rekao da ta zemlja sumnja da je to rezultat sabotaže.

“Dokazi ukazuju na nasilni čin, a ne na tehnički problem”, rekao je on, preneo je Blumberg.

Kako je rekao nemački bezbednosni zvaničnik, istraga nemačkih, danskih i švedskih vlasti je teška jer su lokacije pod vodom u Baltičkom moru.

Dodao je da će možda biti potrebna podmornica.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov takođe nije isključio mogućnost da su oštećenja na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2 posledica sabotaže.

Kompanija Nord Strim AG, operater gasne mreže, saopštila je ranije danas da su tri priobalne linije gasovodnog sistema Severni tok pretrpele oštećenja “bez presedana” u samo jednom danu.

Peskov je, kako prenosi agencija Rojters, takođe rekao da je Kremlj veoma zabrinut zbog ove situacije, koja zahteva hitnu istragu jer je to pitanje energetske bezbednost “celog kontinenta”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: