Podeli vest

Spoljnopolitički analitičar Mirko Dautović rekao je danas da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu želeo da eskalira rat na regionalnom nivou, izazivajući odgovor Irana na napad na konzulat u Damasku, a da mu je cilj bio da se Izrael pozicionira kao žrtva i da se na taj način u rat uvuku Sjedinjene Američke Države.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG VIDEO

Dautović je podsetio da je Bela kuća jutros saopštila da neće pratiti Izrael u eventualnom napadu na Iran kao i da se očekuje osuda zemalja G7 čiji bi lideri trebalo da održe telefonsku konferenciju na kojoj će odlučiti o zajendičkom diplomatskom stavu o napadu Irana.

“Zapadnom svetu je vrlo jasno da Netanjahu pokušava da ih uvuče u ovaj rat, ali lideri vrlo jasno pokazuju da, iako će pružiti diplomatsku, političku, pa i finansijsku podršku Izraelu, ta podrška neće uključivati vojnu pomoć. Slanje municije da, ali ne i slanje vojske ili učešće avijacije u napadu na Iran”, rekao je Dautović.

Dautović je rekao da je Izrael, reagujući na iranski napad, već danas bombardovao jednu fabriku Hezbolaha u Libanu, bez stradalih.

Dodao je da situacija za sada neće eskalirati, ali da postoji mogućnost da Izrael preduzme daleko opsežnije operacije proitv Hezbolaha u Libanu, protiv Sirije ili iranske garde u Siriji i Libanu.

“Najgori scenario bi bio da se Izrael odluči na napad na sam Iran i da bombarduju zapadne delove Irana dokle njihove letelice imaju opseg”, naglasio je Dautović.

Komentarišući upozorenje iranskog predsednika Ebrahima Raisija da će “svaka nova avantura” biti ispraćena težom reakcijom, Dautović je rekao da je iranska Delegacija u Ujedinjenim nacijama saopštila da je napad na Izrael odmazda za napad na ambasadu u Damsku i da je za njih stavljena tačka.

“Međutim, ukoliko Izrael odgovori na to drastičnijim odgovorom, Iran je spreman da preduzme napad daleko većih razmera i za koji neće biti upozorenja”, rekao je.

Dodao je da je Iran demonstrirao da može da izvede ozbiljan napad i da je namerno preduzet spori napad upozorenja kojim je Iran poručio Izraelu da može da preduzme mnogo gore mere i da je reč tek o deliću moći.

Govoreći o reakciji Saveta bezbednosti UN, Dautović je istakao da zbog prava veta ne očekuje nikakvu smislenu rezoluciju, navodeći primer zapadnih sila koje su blokirale rezoluciju kojom bi se osudilo izraelsko bombardovanje iranske ambasade u Damasku.

Rekao je da će na isti način Rusija i Kina blokirati rezoluciju kojom bi se osudio napad Irana, čiji su saveznici, kao i da ni jedna ni druga, poput zapada, nisu spremne da vojno pomažu Iran.

“Ovo je borba za sada isključivo između Irana i Izraela i niko ne želi da ta situacija eskalira”, dodao je.

Dautović je rekao da još postoji opasnost od širenja sukoba, kao i da je “lopta sada na terenu Izraela” i da se čitav svet nada da Izrael ipak neće odgovoriti na iranski napad žešćim napadom.

“Ukoliko bi se desilo, a postoje glasovi koji u Izraelu traže da odmazda bude razornija od iranskog napada, to bi uključilo ili opšti napad na Hezbolah u Libanu, pa čak i kopnenu invaziju juga Libana. Tu su se pojavili i neki glasovi koji traže kolonizaciju južnog Libana. Dakle, ono što se dešava na zapadnoj obali u Palestini, etničko čišćenje Palestinaca i dovođenje izraelskih, odnosno jevrejskih kolonizatora”, rekao je Dautović.

Istakao je da izraelska vlada ne postupa racionalno i da premijer Netanjahu želi samo da ostane na vlasti, ne prezajući od bilo kakvih koraka ka tome.

Dodao je da ostaje nada da neće doći do drastičnijeg odgovora Izraela.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: