Podeli vest

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže za Tanjug da je dobro što se pitanje KiM vraća u parlament, jer je to, po njegovoj oceni, politička nužnost trenutka u kome se nalazimo.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Parlamentarni izbori 2022
Skupština RS, Shutterstock

Poslednje tenzije na Kosovu i Metohiji, nastavak pregovaračkog procesa Beograda i Prištine u Briselu, skepsa da će taj susret doneti bilo kakav povoljan rezultat, nameće pitanje – gde je sada Beogard u tom pregovaračkom procesu, šta dalje, pa i potrebu da se o tome razgovara u Skupštini Srbije.

To je i najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre nekoliko dana kada je rekao da veruje da će u septembru, kada nova vlada već bude formirana, u skupštini sa poslanicima razgovarati o KiM.

“To je naša obaveza da ljudi čuju šta se događa i šta možemo zajednički da uradimo”, rekao je Vučić.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže za Tanjug da je dobro što se pitanje KiM vraća u parlament, jer je to, po njegovoj oceni, politička nužnost trenutka u kome se nalazimo.

Od te sednice se očekuje da bude burna, detaljna, delom ozbiljno državotvorna, a delom i “promotivno politčka”.

“Parlament je mesto gde se razgovara, dogovara, čuju se različita mišljenja, predlozi, drugačije verzije pristupa kosovskog pitanju od one koja je dominantna, Očekujem dinamiču i burnu raspravu. Da čujemo različita mišljenja, ali da, kada usvojimo neku zajedničku političku odluku, nju poštujemo svi bez obzira kojoj stranci pripadamo”, rekao je Stanković.

Inače, prvi zvanični zahtevi koji su stigli predsedniku skupštine u novom sazivu upravo za sazivanje posebne sednice parlamenta o pitanju KiM, prvi su podnele Dveri, a drugi Narodna stranka.

Potredsednik Dveri Ivan Kostić rekao da očekuje da se ta sednica i održi, baš

zbog aktuelne situacije, koja je, ocenjuje, izuzetno komplikovana i rizična za bezbednost naših građana na KiM.

“Očekujemo da se na toj sednici napravi nacionalni konsensenzus”, rekao je Kostić za Tanjug, uz ocenu da smo na posebnoj sednici o KiM 2019. imali “monolog predsednika Aleksandra Vučića”.

Skupština, kaže, mora da zauzme stav, sa jasnim ciljevima šta očekuje od naše politike po pitanju KiM.

“Država Srbija i svi politički faktori u njoj moraju jasno da odluče da li nam je u interesu da sačuvamo KiM, a da ne idemo na pogubni put da, zarad nekih obećanja ulaska u EU koje vidimo da se nikada neće ostvariti, odreknemo južne srpske pokrajine”, poručuje Kostić.

Dodao je da je Deklaracija Evropskog parlamenta, u kojoj se od Srbije traži priznanje KiM, pokazao da je to normalna agenda EU i naveo da bi to bilo pogubno, te da niko u Srbiji ne sme da potpiše da se odriče KiM.

“Ne poznajem nijednog političara na vlasti bilo gde na svetu da je tako lako spreman da se odrekne dela svoje teritorije, a pogotovo KiM za koje znamo šta znači za srpski narod u celini”, rekao je Kostić.

Generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović rekao je Tanugu da su oni podneli inicijativu predsedniku skupstine da sednicu zakaže tokom avgusta, a pre susreta u Briselu, jer smatraju da bi parlament trebalo da donese obavezujući pregovarački okvir za nastavak dijaloga 18. avgusta, kao i za 1. septembar, kada se očekuje primena jednostrane odluke prištinskih vlasti o registarskim tablicama.

U suprotnom će, kaže, odlazak predsednika Vučića u Brisel biti samo “nastavak njegove privatne diplomatije”, kao i prethodnih godina.

Nije zadovoljan zbog toga što je javnost od predsednika Republike, a ne od predsednika parlamenta čula najavu da će posebna sednica o KiM biti održana u septembru, tek nakon “svih tih pregovora i razgovora”.

Pitanje KiM je jedno od najvažnijih nacionalnih pitanja i oko njega ne bi trebalo da bude podele na vlast i opoziciju, već je potrebno da o njemu postoji minimum nacionalnog koncenzusa, smatra Jovanović.

Očekuje da debata u skupštini tom pitanju bude žustra, kako bi se videlo kakva je pozicija Srbije, ustanovile crvene linije i pregovarački okvir, ali tvrdi da će vlast iskoristiti to pitanje za još jednu podelu u društvu.

Za Narodnu stranu je najvažnije da ne postoji priznanje tzv. Kosova, kao i omogućavanje normalnog života za Srbe u južnoj pokrajini, dodao je Jovanović.

Za posebnu sednicu o KiM su i Zavetnici, koji su u saopštenju naveli da je ona potreban što pre, kako bi se razgovaralo o dosadašjim briselskim sporazumima i o smernicama za dalje vođenje dijaloga, uz poziv državnom rukovodstvu da se uzdrži od potpisivanja novih sporazuma dok se u parlamentu ne utvrde smernice za dalje vođenje politike prema pitanju KiM.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: