Podeli vest

Jakov Milatović, novi predsednik Crne Gore, koji je u drugom krugu predsedničkih izbora ubedljivo pobedio višedecenijskog vladara Mila Đukanovića, pripada plejadi mlađih crnogorskih političara, a u žižu političke javnosti došao je ulaskom u vladu premijera Zdravka Krivokapića na mesto ministra za ekonomski razvoj.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Po izglasavanju nepoverenja toj vladi, Milatović je zajedno sa tadašnjim kolegom, bivšim ministrom finansija Milojkom Spajićem, osnovao Pokret Evropa sad (PES), juna prošle godine. Rođen je u Podgorici 7. decembra 1986. godine.

Oženjen je Milenom i ima troje dece – ćerke Saru i Anu, i sina Davida. Po nacionalnosti je Crnogorac, a po veroispovesti pravoslavac. Na lokalnim izborima u Crnoj Gori oktobra prošle godine PES je osvojio najveću podršku u Podgorici i najavio formiranje vlasti sa strankama pobednicama parlamentarnih izbora u avgustu 2020, a Milatović je bio viđen za gradonačelnika Glavnog grada. PES je Milatovića kandidovao za predsednika Crne Gore nakon što je Državna izborna komisija odbacila kandidaturu njegovog partijskog kolege Spajića i u prvom izbornom krugu je osvojio 28.9 odsto glasova, čime se plasirao za drugi krug. U drugom izbornom krugu će stati na crtu kandidatu DPS i aktuelnom šefu države koji se nadmeće za još jedan predsednički mandat Milu Đukanoviću.

Osnovnu, srednju školu i fakultet završio je Podgorici. Bio je student generacije sa prosečnom ocenom 10, što mu je omogućilo da dobije razne stipendije za nastavak školovanja u inostranstvu.

Kao stipendista američke vlade jednu studijsku godinu je proveo na Državnom univerzitetu Ilinoisa (Illinois State Universiti). Posle toga je jedan semestar slušao na Univerzitetu za ekonomiju i biznis u Beču (WU Wien), ovog puta kao stipendista Vlade Austrije. Evropska komisija mu je omogućila da jednu studijsku godinu provede na Univerzitetu u Rimu (La Sapienza).

Kao stipendista britanske vlade magistrirao je ekonomiju na Univerzitetu Oksford (Oxford University). Pored formalnog obrazovanja, Milatović je pohađao i programe u organizaciji Ujedinjenih nacija u Njujorku, nemačke Fondacije Konrad Adenauer, Ambasade Crne Gore u Italiji i Kancelarije za međunarodnu saradnju Ekonomskog fakulteta u Podgorici. Pored toga, prošao je i program „Oxbridge Academic“ na Oksfordu, i brojne programe Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Londonu, Londonske škole ekonomije (LCE) i drugih.

Usavršavao se i na Univerzitetu u Pekingu, Liderskoj akademiji Univerziteta Standford i Univerziteta u Beogradu. Dobitnik je brojnih priznanja, govori engleski, italijanski i španski jezik. Radio je u bankarskom sektoru u zemlji i inostranstvu, bio je deo tima za ekonomsku i političku analizu u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), bavio se ekonomskom analizom regiona Jugoistočne Evrope, a potom analizom zemalja Zapadnog Balkana.

Od 2018. do 2020. godine je u Bukureštu radio kao glavni ekonomski analitičar EBRD-a za Rumuniju, Hrvatsku, Sloveniju u Bugarsku. Autor je više stručnih radova i koautor dve knjige. Milatović i Spajić su javnosti predstavili program „Evropa sad!“ koji podrazumeva set reformiskih zakona s ciljem poboljšanja standarda građana Crne Gore, između ostalog, i povećanje minimalne plate sa 250 na 450 evra, ukidanje doprinosa za zdravstvo, uvođenje neoporezivog dela zarade do 700 evra i progresivno oporezivanje kada je u pitanju porez na dohodak fizičkih lica i porez na profit preduzeća. Program PES-a predviđa prosečnu platu od hiljadu evra i minimalnu penziju od 450 evra, nultu stopu nezaposlenosti, kao i insistiranje na vladavini prava i evropskim integracijama.

Milatovića su u drugom krugu podržale stranke Demokratskog fronta, Demokrate Crne Gore, GP Ura, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora. Prema preliminarnim rezultatima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), na osnovu 91 odsto prebrojanih glasova, Milatović je na juče održanom drugom krugu predsedničkih izbora u Crnoj Gori, osvojio 60 odsto glasova, a kandidat DPS Milo Đukanović 40 odsto. Izlaznost je, prema podacima CeMI-ja, bila 70,6 odsto.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: