Podeli vest

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa predsednikom grčke Kopeluzos grupe (Copelouzos) Dimitrisom Kopeluzosom o saradnji u oblasti obnovljivih izvora energije, kao i snabdevanju prirodnim gasom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/Ministarstvo rudarstva i energetike/ Đorđe Krastić (HO)

Glavna tema sastanka bilo je upoznavanje sa projektom elektroenergetske interkonekcije Egipat-Grčka (GREGY), koji ima za cilj povezivanje ove dve zemlje podmorskim kablom dužine 950 km, koji će omogućiti proizvodnju i prenos zelene energije do zemalja EU.

“Srbija je prihvatila viziju EU u oblasti energetike i klime, a našim strateškim dokumentima odredili smo naš put u energetskoj tranziciji, koji treba da obezbedi ravnotežu između interesa za energetskom sigurnošću i nezavisnošću i za smanjenje emisije štetnih gasova, kroz povećanje učešća obnovljivih izvora energije u energetskom miksu”, rekla je Đedović Handanović, saopštilo je ministarstvo.

Naš cilj je, kaže, da do 2030. godine imamo 45 odsto učešća OIE u proizvodnji električne energije, što podrazumeva značajne investicije u nove proizvodne kapacitete.

“Takođe, imajući u vidu centralni položaj Srbije i poziciju tranzitne zemlje, aktivno radimo na povezivanju sa susedima i u oblasti snabdevanja prirodnim gasom i u prenosu električne energije, i sa pažnjom pratimo sve projekte koji imaju za cilj povećanje energetske sigurnosti i diversifikaciju snabdevanja u Jugoistočnoj Evropi“, rekla je ministarka.

Poseta predsednika Kopeluzos grupe usledila je nakon nedavno održanog Srpsko-grčkog poslovnog foruma, kojem su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Grčke Kirijakos Micotakis, na kojem je iskazana obostrana zainteresovanost za dalje unapređenje ekonomskih odnosa dve države.

Kopeluzos je rekao da projekat GREGY predviđa ukupno 9,5 GW vetroelektrana i solarnih elektrana na teritoriji Egipta i podmorskog kabla od 3.000 megavata koji će omogućiti prenos proizvedene zelene energije iz Egipta u Grčku i dalje do drugih evropskih zemalja.

Na sastanku kojem je prisustvovao i direktor grčke kompanije “Gastrejd” (Gastrade) Kostis Sifnaios, razgovarano je i o planovima Srbije za diversifikaciju snabdevanja prirodnim gasom, koje uključuje i korišćenje terminala za tečni prirodni gas (LNG) u Aleksanropolisu, koji bi na proleće trebalo da postane operativan.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: