Podeli vest

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da Srbija spremno čeka predstojeću zimu i da su rezerve gasa trenutno na nivou oko 700 miliona metara kubnih na skaldištima u Srbiji i Mađarskoj.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ TANJUG VIDEO

“Ovo je istorijski rekord i znatno više nego što je to bilo na početku prošle grejne sezone”, rekla je Đedović Handanović na Gasnom forumu Jugoistočne Evrope, u hotelu Falkenštajner.

Ministarka je tom prilikom rekla i da će polovinom novembra biti završena izgradnja gasne interkonekcije Srbija – Bugarska.

“Ovim gasovodom Srbija će prvi put imati pristup različitim izvorima gasa, imaćemo mogućnost da korisitmo gas iz Azerbejdžana i Grčke. Sredinom novembra očekujemo da bude fizički završena izgradnja”, izjavila je Đedović Handanović.

Ambasador i šef Delegacije Evropske unije Emanuele Žiofre rekao je da je Evropska unija uložila 50 miliona evra u izgradnju gasovoda između Srbije i Bugarske.

“EU podržava napore Srbije koji su u interesu građana Srbije, povratak na prirodni gas je korak u pravom pravcu. Upravo iz tog razloga EU finansijski podržava izgradnju interkonektora između Bugarske i Srbije sa 50 miliona evra. Interkonektori će omogućiti Srbiji i Bugarskoj da diversifikuju izvore prirodnog gasa i smanjiće se oslanjanje na samo jednog dobavljača”,. rekao je Žiofre.

Kako kaže, na taj način će se unaprediti energetska sigurnost.

“Interkonekcija je jedan od odgovora na probleme sa kojima se suočavamo zato što integracija doprinosi regionalnoj energetskoj sigurnosti”, naveo je Žiofre.

Urednica portala Energija Balkana Jelica Putniković rekla je da je prirodni gas tema koja je sve aktuelnija i da je energetska kriza pokazala njegov značaj.

“Sve zemlje računaju na to da imaju što veću energetsku nezavisnost, jer koliko god da je solidarnost značajna, bitnije je ono što imamo kod kuće”, rekla je Putnikovićeva.

Gasni forum Jugoistočne Evrope organizuje portal Energija Balkana pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike, a glavna tema foruma je uspešno poslovanje na putu ka “Net Zero ekonomiji”, s obzirom da gas ima ključnu ulogu u sprovođenju zelene energetske tranzicije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: