Podeli vest

Osim izuzetne saradnje koju sa Italijom imamo u oblasti zelene energije, kapitalni projekat koji Srbija radi, a usko je povezan s Italijom jeste Transbalkanski koridor, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

đedović
FOTO TANJUG/ MRE/ ZORAN PETROVIĆ

Ona je, u razgovoru sa ambasadorom Italije u Beogradu Lukom Gorijem, navela da će se u okviru ovog projekta kroz izgradnju, rekonstrukciju i dogradnju naše prenosne mreže, nakon realizacije pojekta i zadovoljavanja svih regulatornih uslova, naša zemlja povezati sa podvodnim kablom iz Italije, preko Crne Gore, saopštilo je resorno ministarstvo.

Đedović je dodala da se rekonstrukcija prenosne mreže realizuje uz značajnu podršku partnera iz Evropske unije. Saradnja Srbije i Italije u energetskom sektoru je najrazvijenija u oblasti obnovljivih izvora energije, pošto energetske kompanije iz ove zemlje rade na projektima vetroelektrana i solarnih panela u Vojvodini, gde je u toku i izgradnja Agrosolara u Kuli.

On će biti najveći u Evropi, budući da je planirani kapacitet 660 MW a projekat podrazumeva i otvaranje više stotina novih radnih mesta za lokalno stanovništvo.

Ministarka Đedović je navela da Ministarstvo rudarstva i energetike aktivno radi na izmenama regulative iz oblasti obnovljivih izvora energije koje će omogućiti prve aukcije za vetroelektrane u prvom kvartalu tekuće godine, s obzirom na izraženu zainteresovanost mnogih italijanskih kompanija za saradnju sa Srbijom u ovoj oblasti.

Ambasador Gori informisao je ministarku Đedović o planiranim aktivnostima u saradnji Srbije i Italije u narednom periodu i kao jedan od glavnih ciljeva naveo uspostavljanje još jače ekonomske saradnje dvaju zemalja, s obzirom da je uz Nemačku, Italija tradicionalno najvažniji ekonomski partner Srbije među zemljama članicama EU, kaže se u saopštenju,


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: