Podeli vest

Lideri EU i država članica su u zaključima u Deklaraciji koju su potpisali naveli da od Beograda i Prištine očekuju konkretan napredak ka obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pixabay

Lideri Euvropske unije i država članica danas su u Tirani u zaključima u Deklaraciji koju su potpisali naveli da od Beograda i Prištine očekuju konkretan napredak ka sveobuhvatnom i legalno obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa, ali i to da se svi do sada dogovoreni sporazumi u potpunosti poštuju i to bez odlaganja.

“To je od ključnog značaja za stabilnost i razvoj celog regiona i kako bi se osiguralo da strane mogu da idu dalje na svom evropskom putu”, navodi se u Deklaraciji u devetoj od 33 tačke odnosno zaključka sa Samita ZB EU.

U Deklaraciji sa Samita u Tirani, koji je prvi put održan u regionu zapadnog Balkana, naveli su da u potpunosti nastavljaju da podržavaju napore visokog predstavnika EU i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana (Miroslava Lajčaka).

“Ponovo naglašavamo naše jako očekivanje da će se svi postignuti sporazumi potpuno poštovati i sprovesti bez odlaganja”, zaključeno je u Deklaraciji sa Samita u Tiranu kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Lideri EU i država članica apelovali su na Beograd i Prištinu da se angažuju u konstruktivnom rešavanju sporova i da se uzdrže od jednostranog i/ili provokativnog delovanja koje bi moglo dovesti do napetosti i nasilja.

Takođe apelovali su na obe srane da se uzdrže i do retorike koja nije pogodna za dijalog.

“Podsećamo obe strane na odgovornost koju dele u obezbeđivanju mira i stabilnosti”, naveli su lideri EU i zemalja članica u dokumentu Deklaracija iz Tirane.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

SAUTEMTON U PREMIJER LIGI !

Fudbaleri Sautemptona posle samo jedne sezone vratili su se u Premijer ligu Engleske, pošto su danas u finalu baraža “Čempionšipa”…