Podeli vest

Prema istraživanju Istraživačko izdavačkog centra Demostat kada bi sada bili održani beogradski izbori, polovina opredeljenih birača glasalo bi za stranke na vlasti .

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

izbori
Foto: Shutterstock

Kada bi sada bili održani beogradski izbori, polovina opredeljenih birača glasalo bi za stranke na vlasti – Srpsku naprednu stranku (SNS) i Socijalističku partiju Srbije (SPS), 33 odsto glasalo bi za stranke centra i levo od centra, a 17 odsto za stranke desne orijentacije, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje Istraživačko izdavačkog centra Demostat.

Istraživanje “Intervjui licem u lice sa 1.200 ispitanika u Beogradu, decembar 2022”, naglasili su iz Demostata, odnosi se isključivo na prestanicu, da su ljudi sa kojima su obavljeni razgovori isključivo građani Beograda i da su istraživanja u glavnog gradu uvek nešto drugačija u odnosu na ostatak Srbije.

Glavni istraživač Demostata Srećko Mihajlović naveo je da 32 odsto Beograđana smatra da na proleće sledeće godine treba da budu održani izbori u Beogradu, 23 odsto je protiv, dok 45 ne zna.

On onih koji su pitani za koje bi partije glasali, 43 odsto je dalo odgovor, dok je 57 odsto najavilo apstinenciju na sledećim izborima. Mihajlović je rekao da se 37 odsto Beograđana složilo sa konstatacijom: “Kosovo je i sada nezavisno, samo nećemo sebi da priznamo”, dok se 30 odsto ispitanika nije složilo sa tim.

Na konstataciju: “Ukoliko bi to bila cena za odbranu Kosova, trebalo bi ratovati sa Albancima”, 70 odsto ispitanih odgovorilo je da ne bi trebalo, a devet odsto da bi trebalo. Što se tiče odnosa prema ratu u Ukrajini, 19 odsto ispitanika odgovorilo je da Srbija treba da se uskladi sa EU i uvede sankcije Ruskoj Federaciji, dok je 40 odsto njih bilo za to da se očuvaju dobri odnosi sa Rusijom i odustane od evropskog puta. U istraživanju se 30 odsto anketiranih Beograđana izjasnilo za ulazak u EU, 31 odsto je protiv, dok je 39 odsto neodlučno.

Kada bi se sada održavao referendum za ulazak u EU, za ulazak glasalo bi 22 odsto od onih koji bi apstinirali na sledećim izborima, 26 odsto od onih koji bi glasali za partije na vlasti, 27 odsto od pristalica partija desnice i 68 odsto od pristalica partija centra i levo od centra.

Mihajlović je zaključio da je rezultati pokazuju blago pomeranje politike ka EU i razumniju politiku po pitanju Kosova.

“Ovo je slika i prilika političkog viđenja Beograđana savremnog sveta, ali i unutrašnjih odnosa u zemlji. Jer, relacije građana prema EU, Kosovu i Rusiji određuju ne samo status Srbije u svetu danas, nego i celokopno javno mnjenje građana Srbije”, zaključio je Mihajlović Novinarka Demostata Ivana Petronijević Terzić rekla je da je istraživanje pokazalo da su Beograđani masovno nezadovoljni, pre svega zaštitom životne sredine i zagađenjem, njih oko 65 odsto.

Od 23 usluga koje nudi Beograd, građani su zadovoljni samo sa tri – hitna pomoć, grejanje i ustanove kulture. “61 odsto nezadovoljan je načinom na koji se grad odnosi prema problemima zaštite životne sredine, zatim sledi javni prevoz, GSP, čišćenje ulica, trotoara i slično.

Značajan je i nalaz da je 80 odsto navelo da ima neki problem u Beogradu, a 20 odsto da nema”, rekla je Petronijević Terzić.

Ona je dodala da je 54 odsto ispitanika nezadovoljno, a 27 je zadovoljno javnim uslugama, dok je 67 odsto stanovnika kazalo da je njihov najveći problem životni standard.

“Većina ispitanika, 53, odsto, ocenjuje da vlast u Beogradu nije uspešna u rešavanju velikih problema, 12 odsto da je uspešna, a ostali da je delom uspešna, delom neuspešna”, navela je Petronijević Terzić.

Ona dodaje da pristalice partija na vlasti u 27 odsto slučajeva smatraju da je vlast neuspešna, a 30 odsto njih smatra da je beogradska vlast uspešna. S druge strane, 67 odsto pristalice partija desno od centra smatra da je beograska vlast neuspešna, a od centra i levo od centra 88 odsto.

Ona naglašava da Beograđani mnogo značaja pridaju ekologiji, te da 74 odsto građana visoko vrednuje ekološke probleme, 16 odsto osrednje, a samo 10 nisko vrednuje ekološke probleme. Programski direktor Demostata Zoran Panović istakao je prisustvo konfuzije i anomije u javnom mnjenju.

“Anomija je raspad i kriza društvenih vrednosti, koje prave konfuziju i malodušnost, što se reflektuje na birače”, rekao je Panović. On je dodao da je istraživanje još jednom potvrdilo visok stepen autoritarnosti u Beogradu i Srbiji.

“U Beogradu koja ima bolju sociološku sliku od ostatka Srbije, samo trećina ispitanika pokazuje nisku autoritarnost, tako da su rezultati zabrinjavajući”, poručio je Panović.

On je ocenio da je i odnos prema politici i političkim partijama poražavajući, jer 36 odsto ispitanih kažu da ih politika ne interesu, 44 odsto ima negativan odnos prema političkim partijama, 56 odsto ispitanih smatra da stranke samo svađaju narod, a 49 odsto da stranke rade samo u inetresu vođa i rukovodstva partije.

Panović kaže da 43 odsto građana smatra da vlast ne može ništa da promeni.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: