Broj azijskih tigrastih komaraca koji izazivaju denga groznicu povećan je u 13 zemalja EU, uključujući Francusku, Španiju i Grčku, što je dovelo i do povećanja obolelih od te bolesti, saopštio je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Autor : Bilten.rs , Izvor :

komarac
foto:pixabay

ECDC navodi da klimatske promene stvaraju povoljne uslove za širenje tigrastog komaraca što dovodi do povećanja broja slučajeva obolelih od denga groznice. ECDC je upozorio da će međunarodna putovanja dodatno povećati rizik od širenja epidemije u Evropi, preneo je BBC. Komarci su postali sve veća pretnja u Evropi u poslednje dve decenije.

Azijski tigrasti komarac (aedes albopictus), koji se smatra najinvanzivnijom vrstom komaraca na svetu, sada se širi po Evropi iz svoje južnoevropske baze. Tigrasti komarac otkriven je u Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji, na Malti, u Portugaliji, Rumuniji, Sloveniji i Španiji, navodi ECDC.

Takođe je zabeležen u Belgiji, na Kipru, u Češkoj, Holandiji i Slovačkoj u manjem broju. Tigrasti komarci šire bolesti kao što su denga groznica i zika virus koji su donedavno bili obično prisutni samo u delovima Afrike, Azije i Amerike. Još jedna vrsta komarca, aedes aegypti, koji prenosi žutu groznicu, kao i druge bolesti, nastanio se na Kipru.

Stručnjaci navode da je njegov potencijal za širenje na druge delove Evrope “zabrinjavajući”. Denga groznica počinje simptomima sličnim gripu, ali može postati ozbiljna i, u nekim slučajevima, fatalna. Masovne epidemije su u porastu poslednjih godina, a prošle godine je zabeleženo osam slučajeva višestrukih infekcija u Francuskoj, četiri u Italiji i dva u Španiji.

Virus Zapadnog Nila, koji takođe prenose komarci, sada je prisutan u više evropskih regiona nego ikada ranije. Prijavljeno je da je jedna osoba zaražena tim virusom u južnoj Španiji početkom marta.

Denga groznica je endemična u više od 100 zemalja širom sveta, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), sa više od šest miliona slučajeva i 7.000 smrtnih slučajeva prijavljenih prošle godine.

Najveći broj slučajeva javlja se u Bangladešu, Maleziji, na Tajlandu i u Vijetnamu. Malarija je najsmrtonosnija bolest na planeti koju prenose komarci, a prenose je ženke komaraca anopheles koji su takođe pronađeni u Evropi. Postoji zabrinutost da bi slučajevi malarije takođe mogli da budu u porastu u Evropi u budućnosti, ukoliko budu povoljni uslovi za širenje komaraca.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: