Podeli vest

Više opozicionih poslanika napustilo je danas popodne sednicu Skupštine Srbije na kojoj članovi vlade odgovaraju na poslanička pitanja.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

SKUPŠTINA
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Sednicu su napustili poslanici DS, Narodne stranke, Ujedinjeni, Zeleno-levi klub, Moramo-Zajedno.

Dok su napuštali salu poručili su “Vidimo se u subotu”, za kada je, inače, zakazan protest “Srbija protiv nasilja.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić prokomentarisao je da je deo opozicije pokazao svoj odnos prema Narodnoj skupštini i temi o kojoj se rasparavlja prethodnih dana, a koja je u vezi sa masovnim ubistvima koja su se dogodila u Srbiji.

Poslanici su sednicu napustili dok je govorio ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Aleksandar Martinović, a prethodno je Orlić izrekao opomenu poslanici DS Dragani Rakić jer je, kako je rekao, šutirala klupu.

Martinović: Opozicija je generator nasilja, a ne Aleksandar Vučić

Opozicija je generator i promoter nasilja u Srbiji, a ne predsednik Aleksandar Vučić, izjavio je danas u Skupštini Srbije ministar državne urpave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović.

“Danas kada smo mi na vlasti, oni mogu slobodno da se ponašaju i blokiraju Gazelu, mogu da održavaju neprijavljene skupove i vrše nasilje nad građanima koji ih ne podržavaju. I nikome od njih ne fali dlaka sa glave”, rekao je Martinović, nakon što su poslanici opozicije u delu sednice posvećenom poslaničkim pitnjima optužili aktuelni režim za promociju nasilja u medijima.

“Kada je počela istorija nasilja? Kažu da su za EU i protiv nasilja i protiv Pinka i Hepija i rijalitija… Da li se sećate ko je osnovao ogranak Demokratske strane u Republici Srpskoj – Ljubiša Savić zvani Mauzer, vođa jedne paravojne formacije, pripadnik DS. Došao je 5. oktobar 2000. godine, da li se sećate, vi veliki moralisti i protivnici nasilja i mirotvorci, šta ste radili 5. oktobra i neposredno posle 5. oktobra? E pa svašta ste radili, vas više od 50 je linčovalo Dragoljuba Milanovića, direkotra RTS. Vi ste promovisali nasilje u Srbiji”, naglasio je Martinović. Dodao je da opozicija ima političku amneziju, nakon čega je počelo negodovanje i dovikivanje poslanika opozicije, zbog čega je Martinović više puta prekidao govor. Deo opozicionih poslanika je ustao i okrenuo leđa skandirajući – ostavka. Martinović je rekao da su 5. oktobra 2000. upali u više policijskih stanica u Beogradu i otuđili veću količinu oružja koje je otišlo na crno tržište.

“Dakle, 5. oktobra 2000. sa mitraljezima ste upadali u NBS, u Carinu, u javna preduzeća. Posle 5. oktobra, ošišali su do glave ćerku doktora Milovana Bojića koji je danas direktor KBC Dedinje, koja je bila maloletna, samo zato što im nije odgovarala politička orijentacija njenog oca”, naveo je Martinović.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić je izrekao opomenu lideru Dveri Bošku Obradoviću. “Samo želimo da ih podsetimo da nije Vučić generator nasilja, već oni. Samo navodim primere šta su radili kada su bili na vlasti”, rekao je Martinović.

Pitao je poslanike opozicije, da li je njihova jedina ideologija da dođu na vlast bez izbora. Martinović je rekao da je 2001. u sred bela dana ubijen službenik resora državne bezbednosti Momir Gavrilović zvani Gavra, “koji je ubijen kada je izašao iz kabineta predsednika SRJ Vojislava Koštunice, i na tom sastanku ga je prema pisanju medija obavestio o brojnim kriminalnim aferama u Vladi Srbije.

Ubijen je u vreme njihove vlasti i visoki policijski službenik Nenad Batočanin, policijski general Boško Buha, sve je to bilo u vreme ovih mirotvoraca koji su nam okrenuli leđa”.

Takođe, Martinović je rekao da je 18. februara 2008. godine u Beogradu, te večeri zapaljen stan Čedomira Jovanovića, uoči početka sednice skupštine, koja je zakazana dan nakon što su Albanci proglasili nezavisnost Kosova. Martinović je rekao da je na mirnom mitingu opozicije u julu 2008. godine policijska čizma ubila Ranka Panića, tako što mu je bila slomljena lobanja.

“Tada je, 29. jula 2008. godine, policija brutalno tukla Vučića pendrekom po stomaku nekoliko puta. Zamislite da ta ista policija istuče njih, pa mislim da bi pozvali i NATO pakt da nas ponovo bombarduju. Oni su generatori netolerancije, a ne mi. Oni su promoteri nasilja i mržnje, netrpeljivosti”, rekao je Martinović.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

preminuo

PREMINUO MUZIČAR TONI MONTANO

Velibor Miljković, poznatiji kao Toni Montano, preminuo je danas u 62. godini u Beogradu, potvrđeno je Tanjuga iz okruženja poznatog…