Podeli vest

Trgovina drogom u Nemačkoj je postala digitalna, pa se tako u Berlinu preko Telegrama može naručiti “kokain-taksi”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

taxi
Foto: Pixabay

Prema pisanju lista Frankfurter algemajne cajtung (FAZ), već nekoliko godina u nemačkoj prestonici je moguće pozvati taksi koji direktno stiže do kuće naručioca ili ispred noćnog kluba. Podaci berlinske policije pokazuju da je 2022. godine bilo 319 “trgovinskih transakcija sa narkoticima putem usluga dostave”.

Istovremeno, iz policije su upozorili da je broj neprijavljenih slučajeva verovatno mnogo veći.

“Fenomen je neverovatno rasprostranjen i teško ga je kontrolisati”, dodala je berlinska policija.

Marko, čije je pravi identitet zaštićen, vodio je Telegram grupu preko koje je mogao da se naruči kokain u Berlinu.

Grupa je imala oko 16.000 članova za koje je “verifikovano” šest dilera koji su najverovatnije određeni procenat zarade morali da isplate osnivaču grupe.

U izjavi za FAZ, Marko je rekao da je kasnije napravio svoju grupu sa pojedinim dilerima, kao i da je moglo da se zaradi mnogo novca za kratko vreme.

Šef berlinskog Odeljenja za borbu protiv narkotika Karsten Pfol kaže da ako neko osnuje grupu i učini je dostupnom korisnicima i dilerima samo kao platformu, a nikada ne dođe u kontakt sa drogom, to nije kažnjivo.

Zbog toga, kako navodi, borba protiv kokain-taksista predstavlja veliki izazov. Još jedan problem je činjenica da Telegram odbija da istražiteljima da bilo kakvu informaciju.

“Operateri se nalaze u Dubaiju i uopšte ne sarađuju”, rekao je Pfol i dodao da automobili najčešće nisu registrovani na vozača.

Međutim, on ističe da vozači ne bi trebalo da se osećaju previše bezbedno jer se u Berlinu svakodnevno dešava da policijska patrola posmatra osobe koje zaustave automobil, pusti nekoga da uđe, odveze ga 100 metara i onda ponovo pusti putnika da izađe. Pfol kaže da osoba koja napusti vozilo često vrlo brzo prizna da je kupila narkotike.

“Ako kasnije zaustavite vozilo, imate i prodavca i samim tim ste rasvetlili zločin”, rekao je on.

Sa druge strane, advokat Ehsan Kazaeli ističe da većina uhvaćenih nema čega da se plaši jer oni znaju propise i često im preti samo uslovna kazna.

Analizom otpadnih voda u Berlinu, zaključeno je da je upotreba kokaina u tom gradu porasla za 58 odsto u poslednjih pet godina.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: