Domaćin sastanka biće visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, a u dijalogu će učestvovati i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Na sastancima će se razmotriti ono što je postignuto do sada u dijalogu pod vođstvom visokog predstavnika i fokusiraće se na put za napredak, saopšteno je u ponedeljak iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS). Tokom nove runde dijaloga Beograda i Prištine, kako je rekao u ponedeljak portparol Evropske unije Peter Stano za Tanjug, razgovaraće se o svim hitnim pitanjima u okviru dijaloga. Stano je dodao da će dijalog biti još jedna prilika da se naglasi i jednom i drugom partneru da je njihov evropski put “sada u potpunosti vezan za napredak u dijalogu uz posredovanje EU”.

“Glavni prioritet je da počne da se radi na primeni Sporazuma na putu ka normalizaciji odnosa i njegovom aneksu, jer je to hitno potrebno. To nije samo ono što zahtevaju zemlje članice EU, već je to važno i za ljude u Srbiji i na Kosovu”, rekao je Stano.

Borelj i Lajčak, kako je najavljeno iz EEAS, imaće odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem od 15.00 časova, nakon čega će uslediti zajednički trilateralni sastanak. Uoči i na kraju sastanaka u zgradi EEAS novinarima će se obratiti Borelj. Vučić je u ponedeljak najavio da će u Briselu razgovarati i sa predsednikom Evropskog saveta Šarl Mišelom i generalnim direktorom Generalnog direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i proširenje Gert Jan Kopmanom. Što se Kosova i Metohije tiče, Vučić je rekao da ono ostaje veliki bezbednosni, politički i ljudski izazov.

“Mi ćemo se ponašati konstruktivno, truditi se da uradimo sve što možemo da dijalogom rešavamo probleme, da dijalogom rešavamo stvari. Ne verujem u volju druge strane da učestvuje u stvaranju Zajednice srpskih opština, plašim se njihovih provokacija, ali držaćemo se čvrsto i ozbiljno”, poručio je Vučić.

Ovo je prvi put da će se Vučić i Kurti sastati ove godine u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu. Dijalog se održava nakon što je Lajčak prošle nedelje boravio u Prištini i Beogradu i nakon sedam rundi dijaloga na ekspertskom nivou ove godine na kojima se razgovaralo o uredbi tzv. Centralne banke Kosova da ukine dinarski platni promet na KIM.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

No post found!