Podeli vest

Harvardska dijeta je popularan režim ishrane koji se fokusira na unos zdravih masti, proteina i ugljenih hidrata, dok se istovremeno ograničava unos šećera, prerađene hrane i zasićenih masti.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten

fleksitarijanska dijeta
Foto: Shutterstocka

Harvardska dijeta je plan ishrane i inspirisan je dijetom Mediterana, koja se sastoji od ishrane bogate ribom, voćem i povrćem, a pokazalo se da ima mnoge zdravstvene prednosti, kao što su smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i gojaznosti.

Suština je u tome šta na vašem tanjiru sve treba da se nađe, a šta bi trebalo izbegavati

Harvardska dijeta podrazumeva konzumiranje hrane bogate vlaknima, poput integralnih žitarica, mahunarki i voća i povrća, a takođe uključuje zdrave izvore proteina, kao što su piletina, ćuretina, riba, orašasti plodovi i semenke. Uz to, harvardska dijeta savetuje unošenje zdravih masti poput avokada, maslinovog ulja i orašastih plodova.

Ograničavanje šećera, prerađene hrane i zasićenih masti je takođe važan deo ove dijete. Zasićene masti se nalaze u namirnicama poput crvenog mesa i masnih mlečnih proizvoda, a preterano konzumiranje može dovesti do povećanja holesterola i srčanih problema. Umesto toga, harvardska dijeta savetuje da se koriste nezasićene masti, koje se nalaze u biljnim uljima, ribi i orašastim plodovima.

Studije su pokazale da harvardska dijeta može biti efikasna u smanjenju telesne mase i poboljšanju zdravlja. U jednoj studiji, ispitanici su imali manje masnoće u telu i bolji holesterol nakon samo 12 nedelja na harvardskoj dijeti. Takođe se pokazalo da ova dijeta može smanjiti rizik od dijabetesa i srčanih bolesti.

Kako konkretno izgleda Hardvardska dijetai Harvardski tanjir

Ideja je da sve vreme mislite o vašem “harvardskom tanjiru”, a ovo je ono što bi na njemu trebalo da se nalazi.

Povrće i voće u Harvardskoj dijeti ( polovina tanjira)

Povrće i voće treba da budu istaknuti u većini obroka i da budu sadržaj 1/2 vašeg tanjira. Jedite malo više povrća nego voća. Imajte na umu da, za ovu dijetu krompir nije povrće sa tačke gledišta ishrane, jer se krompir skoro ponaša kao rafinisani ugljeni hidrat i povećava šećer u krvi.

Cela zrna (četvrtina vašeg tanjira)

Harvardska dijeta određuje vrstu žitarica koje treba da jedete. Plan snažno podstiče jedenje celih žitarica, za razliku od rafinisanih.

Nekoliko celih žitarica koje treba da uzmete u obzir su:

  • Zob
  • Kinoa
  • Ječam
  • Cela zrna pšenice (uključujući hleb od celog zrna pšenice i testenine)
  • Integralni pirinač

Zdravi proteini (četvrtina vašeg tanjira)

Harvardska dijeta otkriva i koji su proteini zdravi za vas, a koje biste trebali ograničiti u svojoj ishrani.

Neki zdravi proteini uključuju:

  • Ribu
  • Piletinu
  • Pasulj
  • Orahe
  • Pačetin


Trebalo bi da težite da ograničite potrošnju crvenog mesa i izbegavate prerađeno meso poput slanine i kobasica.

Kuvati sa zdravim uljima (umereno)

Da biste izbegli konzumiranje nezdravih trans masti, savet je da kuvate sa delimično hidrogenizovanim uljima kao što su margarin i određena biljna ulja.

Umesto toga, preporučuje se zamena zdravijim opcijama kao što su maslinovo, suncokretovo i ulje od kikirikija, ako niste alergični

Čaj, kafa, voda

Harvardska dijeta vas podstiče da naizmenično koristite vodu, čaj i kafu kako biste ih uparili sa obrocima, posebno sa malo ili bez šećera.

Predlaže se smanjenje potrošnje mleka i mlečnih proizvoda na jednu do dve šoljice dnevno i soka na jednu malu čašu dnevno. Trebalo bi da izbegavate slatka pića u potpunosti ako je moguće.

Pokrenite svoje telo

Da bi Harvardska dijeta pokazala svoj puni potencijal neophodno je da se uključi fizička aktivnost. To ne znači da morate da dižete tegove već samo da izbegnete sedeći način života. Brzo hodanje ili aerobne vežbe i fitnes u trajanju od 30 minuta dnevno su sasvim dovoljni.

Kao i kod svake dijete, važno je konsultovati se sa lekarom pre početka harvardske dijete, posebno ako imate zdravstvene probleme ili ste na lekovima.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: