Podeli vest

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas predstavio je rezultate istraživanja ove stranke. Prema tim istraživanjima Srpska napredna stranka (SNS) ima oko 48 odsto podrške građana za parlamentarne izbore, dok koalicija “Marinika Tepić Ujedinjeni za pobedu Srbije” može da računa na 27 odsto glasova

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Prema istraživanjima koje je Đilas predstavio, kada su u pitanju predsednički izbori, opredeljeno je oko 3,1 miliona građana. Kako je naveo, ako bi oni izašli na izbore, kandidat SNS Aleksandar Vučić bi imao 56 odsto glasova, a kandidat Ujedinjene Srbije Zdravko Ponoš 28,5 odsto glasova.

Za Milicu Stamenkovsi opredelilo bi se 4,5% birača, za Miloša Jovanovića 3,5%, Boška Obradovića 2,5%,, Biljanu Stojković 1% koja se najkasnije uključila u kampanju, dok bi ostali kandidati raspodelili preostalih 4%.

Kako je Đilas naveo neopredeljeno je oko 700.000 birača. Istraživanja koje je on predstavio jedan od 10 tih birača bi glasao za Vučića, a osam ili devet za Ponoša.

Prema njegovim rečima to je znak da je glas svakog birača važan.

“Ako ti ljudi izađu na izbore, mi sasvim sigurno imamo drugi krug”, procenio je on.

Ako bi i neopredeljeni izašli na izbore, pri procenjenoj izlaznosti od 3.800.000 građana, Aleksandar Vučić bi imao maksimalno 1.850.000 glasova, dok bi Ponoš dobio 1.400.000 glasova u prvom krugu, tvrdi Đilas.

Đilas je naveo da njegova istraživanja govore da u drugom krugu od 65-90% opozicionih birača glasa u drugom krugu glasa za opozicionog kandidata.

To je razlog zbog koga je Aleksandar Vučić tražio drugog kandidata, tvrdi Đilas.

Ko prelazi cenzus?

Kada je reč o parlamentarnim izborima Đilas je u svom obraćanju na Fejsbuk istakao da bi cenzus prešle i Socijalistička partija Srbije (SPS) sa 4,4 odsto.

Koalicija Moramo bi takođe prešla cenzus sa 4,2 procenta uz stranku Zavetnici sa 3,7 posto glasova.

Ispod cenzusa, kako pokazuje njegovo istraživanje, ispod cenzusa bi ostali koalicija Nada (2,9 odsto glasova), Suverenisti (2,5 odsto), Patriotski blok oko pokreta Dveri (2,1 odsto), Srpska radikalna stranka (1,7 odsto), dok bi ostale stranke imale manje od toga.

“DSS (koalicija Nada) i Suverenisti Saše Radulovića, realno, imaju realne šanse da pređu cenzus i da uđu u parlament”, kaže Đilas.

Kada bi na izbore izašlo 3,8 miliona ljudi, SNS i SPS bi mogli da dođu do maksimalno 1,8 miliona birača. Lista ‘Ujedinjeni za pobedu Srbije’ i koalicija ‘Moramo’ bi zajedno imali 1,45 miliona birača. Iz ovoga je jasno da u toj situaciji SNS i SPS ne bi imali 50 posto i ne bi mogli opet da formiraju vladu”, ocenio je Đilas.

Đilas je uz poziv građanima da izađu na izbore, rekao da postoji mreža kontrolora koja će sačuvati svaki glas.


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: