Podeli vest

Zagovornici jedne teorije tvrde da bojler treba držati uvek uključenim kako bismo smanjili račun, oni drugi tvrde da ga treba uključivati samo noću. Jedni su u pravu, kada je Srbija u pitanju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

kupatilo
foto: pixabay

Profesor termodinamike Miloš Banjac sa Mašinskog fakulteta u Beogradu razrešio je večnu dilemu da li bojler treba uključivtati samo noću ili ga ostaviti uključenim tokom celog dana kako bi nam račun za struju bio manju.

Kada je reč o Srbiji profesor Banjac kaže, bojler treba uključivati noću jer je u Srbiji struja noću jeftinija čak četiri puta.

On je u izjavi za Radio Beograd 1 rekao i da naobračunsku snagu i trošak garantovanog snabdevača, što je evropska praksa, ne možemo uticati, ali i to da možemo da utičemo na električanu energiju koju smo potrošili, što predstavlja oko 60 odsto visine našeg računa.

Kao dodatni savet istakao je da, ukoliko je broj osoba u domaćinstvu manji i posebno leti, trebalo bi da smanjimo temperaturu na kojoj grejemo vodu, jer nema potrebe da se voda pregreva, pa da je rashlađujemo. 

Sa ovim preporukama, kaže profesor Banjac, kada je akomulacioni bojler u pitanju, mogli bi da postignemo značajne uštede, jer je on ujedno i jedan od najvećih potrošača struje u domaćinstvima.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: