Podeli vest

Globalna enegetska tranzicija je neuspešna i kreatori politike treba da napuste “fantaziju” o postepenom ukidanju nafte i gasa, izjavio je danas izvršni direktor saudijske državne naftne kompanije Aramko Amin Naser na energetskoj konferenciji u teksaskom gradu Hjustonu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

nafta
Foto: Shutterstock

On smatra da će potražnja za naftom i gasom porasti i u narednim godinama uprkos najavama Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će se potražnja postepeno smanjivati, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).

“Hitno je potrebno resetovanje strategije tranzicije, a moj predlog je da napustimo fantaziju o postepenom ukidanju nafte i gasa i umesto toga ulažemo u njih na adekvatan način, odražavajući realne pretpostavke potražnje”, rekao je izvršni direktor Aramka i dobio aplauz publike u Hjustonu.

Svet je u poslednje dve decenije uložio više od 9,5 biliona dolara u alternativne izvore energije, ali oni nisu uspeli da potisnu naftu i gas, ističe Amin Naser.

On je dodao da manje od četiri odsto svetske energije danas potiče od solarne energije i energije vetra, a ukupan udeo električnih vozila je na globalnom nivou manji od tri odsto.

Međunarodna agencija za energiju je prošle godine prognozirala da će vrhunac globalne potražnje za naftom, gasom i ugljem nastati već 2030. godine, što je izvršni direktor Aramka odbacio kao neosnovanu tvrdnju.

On smatra da vrhunac potražnje za pomenutim energentima uopšte nije na vidiku.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: