Cena struje u Srbiji ove godine neće biti povećana, izjavio je danas direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dušan Živković.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

On je rekao da nema osnova i razloga za povećanje cena električne energije ove godine.

Živković je naveo za RTS i da EPS u ovom periodu potrošnju u zemlji može pokriti iz sopstvenih kapaciteta i da se u toj kompaniji trgovina električnom energijom ne dovodi u pitanje.

On je kazao i da se samo oko 0,19 odsto od ukupno 3,5 miliona potrošača u Srbiji žalilo na majske račune, što je ispod prosečnih vrednosti u prethodnom periodu.

Živković je dodao i da je u EPS-u trenutno proces digitalizacije kompletnog snabdevanja potrošača kroz portal Uvid u račun i razne druge aplikacije koje su dostupne, ali da sve to zahteva i jednoznačnost podataka o svakom kupcu.

“Ažuriranje baze je nešto što u tom smislu moramo da uradimo da bi svaki potrošač kroz korišćenje aplikacije imao jednoznačan podatak o sebi i mogao da se prijavi da bi znao sve o svojoj potrošnji struje”, rekao je Živković povodom obaveštenja koje je EPS poslao na 30.000 adresa domaćinstava u kojem ih poziva da ažuriraju podatke.

Prema rečima generalnog direktora EPS-a, aktuelna geopolitička situacija i izazovi sa kojima smo se suočavali u prethodnom periodu, prvenstveno 2022. kao i energetska kriza, nametnuli su neku novu realnost u energetici i kod nas i u svetu.

“Energetske kompanije se suočavaju sa ključnim temama, koje se tiču i energetskog suvereniteta, energetske sigurnosti, promena kad su u pitanju zelena agenda i transformacija energetskog sektora u neko novo stanje i EPS tu vidi potrebu da se menja, da krene u proces strukturnih reformi, da krene u transformaciju kompanije, koje će prvenstveno imati za cilj dugoročnu finansijsku stabilnost i energetsku sigurnost, ali i neophodne investicije koje to treba da prate”, rekao je Živković.

On je naglasio i da će strukturne promene u EPS-u pratiti i zaposlene sa ciljem da svi oni imaju sigurnost u narednom periodu.

Živković je dodao i da su teme transformacije EPS-a finansijska i energetska stabilnost, a ne, kako se u javnosti polemiše da transformacija donosi izdvajanje Direkcije za trgovinu strujom.

“Značaj trgovine električnom energijom se zaista ne dovodi u pitanje i dolazak tog dela preduzeća, odnosno te funkcije pod moju nadležnost – generalnog direktora, samo svedoči koliki taj deo ima značaj u kompaniji”, naglasio je Živković.

Prema njegovim rečima, na bazi usvojenih dokumenata u narednih godinu i po do dve godine trebalo bi obaviti proces transformacije EPS-a.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: