Podeli vest

Do velike razlike u ceni dizela i benzina u Srbiji, od oko 40 dinara, došlo je zbog manjka dizela na tržištu, ali i zato što su se ranije uvozile velike količine dizela iz Rusije, kažu u Ministarstvu energetike.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

CENA GORIVO
Foto: Shutterstock

Onog trenutka kad na tržištu dođe do manjka nečega, dolazi do rasta cena, rekao je pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Raša Kojčić za Tanjug.

On je objasnio da se cene derivata formiraju na slobodnom tržištu, da ih diktira berza, pa se formiraju u zavisnosti od potražnje.

Dodao je da se u rafinerijskoj preradi pravi sirovi benzin koji je sirovina i za petrohemijsku industriju, pa onog trenutka kad padne potražnja za sirovim benzinom pojavljuju se dodatne količine i na berzi počinje da pada njegova cena.

Naveo je da svaka kompanija koja ima rafineriju nabavlja naftu na slobodnom trzištu i da se u zavisnosti od raspoloživih tipova nafte i komercijalnih uslova opredeljuje koje će tipove nafte nabavljati.

“U minulom periodu ruska sirova nafta mogla se naći na berzi po diskontnim cenama. Da li je popust bio tačno 20 odsto u ovom trenutku ne možemo da tvrdimo jer svaka kompanija sklapa pojedinačni komercijalni ugovor”, rekao je on i dodao da kompanije za rafinerije naftu nabavljaju par meseci unapred da bi zadržala kontinuitet proizvodnje.

On je objasnio da je sirova nafta tipa Brent (evropska) u stvari referentna na berzi na osnovu koje se posmatraju sve ostale nafte kako bi se mogle raditi analize.

“Najviša maloprodajna cena derivata na našem tržištu usklađuje se na osnovu cene derivata na slobodnom tržištu, po cenama po kojima se dizel i benzin mogu pronaći na berzi”, rekao je on i dodao da su na srpskom tržištu derivati iz domaće prerade nafte kao i iz uvoza.

Naglasio je da cene derivata na berzi zavise isključivo od potražnje.

“Nezahvalno davati procenu o cenama derivata koji se mogu očekivati u narednom periodu. Ranijih godina su se znali periodi godine, kada se koji derivat više troši. Ove godine imamo disbalans, to se ogleda i u razlici između cene dizela i benzina, tako da bilo kakvu procenu davati je veoma nezahvalno”, rekao je on.

Dodao je da svi gledaju fjučerse (ugovore koji obavezuju kupca da nešto kupi po unapred određenoj ceni u određeno vreme), po kojima stvaraju očekivanja o ponašanju cene sirove nafte na berzi, ali da su ove godine i fjučersi pokazali da pravila nema.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ