Izvršni direktor za elektroenergetski portfelj u Elektroprivredi Srbije David Žarković kaže da, uprkos većoj potrošnji, Srbija ima dovoljno struje

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Foto:Pixabay

Izvršni direktor za elektroenergetski portfelj u Elektroprivredi Srbije David Žarković izjavio je danas, povodom očekivanog povećanja potrošnje električne energije usled najavljenog toplotnog talasa, da proizvodni kapaciteti EPS-a rade sigurno i stabilno, što će obezbediti dovoljnu količinu električne energije, kako za privredu, tako i za građane. Žarković je rekao Tanjugu da je upotreba klima uređaja značajno doprinela povećanju potrošnje električne energije.

“Možemo reći da je potrošnja električne energije u junu, usled povećanog korišćenja klima uređaja, bila veća za čak 20 odsto”, rekao je Žarković.

Na pitanje kako savetuje građane koji žele da uštede potrošnju struje u letnjim mesecima, Žarković kaže da je nerelano tražiti im da prestanu sa korišćenjem klima uređaja.

“Kao i u zimskim mesecima, tako i u letnjim mesecima, stoje one opšte preporuke kako efikasno koristiti električnu energiju, a to je da se klima uređaji održavaju čistim i da se izvrše remonti. Takođe, da se temperatura ne spušta baš na neke minimalne temperature, jer to utiče na potrošnju, a s druge strane nije ni zdravo”, poručio je Žarković.

Kada je reč o proizvodnji energije u termoelektranama, Žarković ističe da se sve odvija po planu, ali da je u toku period remonta. “Većina remonta je završena u drugom kvartalu.

Neki proizvodni kapaciteti su u kapitalnom remontu, kao što je TENT A2, Kostolac B1, a jedan agregat u reverzibilnoj hidroelektrani ‘Bajina Bašta’ je u revitalizaciji”, kazao je Žarković. Žarković ističe da su deponije uglja na nivou od 1,6 miliona tona, kao i da je u reverzibilnim hidroelektranama akumulirano više od 520 gigavat-časova (GWh) električne energije. Govoreći o maksimalnoj potrošnji proteklog meseca, izvršni direktor za elektroenergetski portfelj EPS-a navodi da je rekordna dnevna potrošnja, na temperaturi od 38 stepeni, bila 97 GWh.

“Prošle godine za ekvivalentnu temperaturu potrošnja je bila negde oko 80 GWh i to je povećanje potrošnje od gotovo 20 odsto. Na mesečnom nivou potrošnja je veća za 150 GWh, što je ekvivalentno mesečnoj proizvodnji jednog bloka od 200 megavata”, rekao je Žarković.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

No post found!