Podeli vest

Lider stranke “Zajedno”, i šef opozicionog poslaničkog kuba “Moramo Zajedno” Nebojša Zelenović kaže da je dobro da se u parlamentu otvori debata o KiM.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

zelenović
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

Lider stranke “Zajedno”, i šef opozicionog poslaničkog kuba “Moramo Zajedno” Nebojša Zelenović kaže da je dobro da se u parlamentu otvori debata o KiM, jednoj od najvažnijih tema koje treba da opredele dalju sudbinu Srbije i put ka EU, i da je vreme da se o svemu razgovara otvoreno da bi građani imali jasnu informaciju o svemu što se dešava i šta će se dešavati ako dođe do nekog sporazuma između Beograda i Prištine.

“Hoćemo da nam odgovarajuća osoba podnese izveštaj, šta se pregovaralo, dokle se stiglo, šta je na stolu, da bi naša poslanička grupa i naša organizacija mogla prema svemu da se izjasni. Imamo ideje, predloge, ali hoćemo prvo da vidimo šta je dogovoreno”, rekao je Zelenović u intervjuu za Tanjug, na pitanje šta očekuje od najavljene skupšitnske rasprave o KiM.

On smatra da je naša diplomatija doživela “krah” u prethodnih devet godina, jer, kaže, ne vidi šta je, od potpisivanja Briselskog sporazuma, o kojem se razgovaralo u skupštini, urađeno da se taj važan sporazum implementira, već se stalno dolazi do nekih rokova i do toga da će se desiti nešto strašno, pa se priča o tablicama, a ne o suštini.

Na pitanje šta je suština, precizira da je to život naših građana na KiM, ne samo na severu, kao i imovina Srbije na KiM, pojedinačna imovina građana, crkvena imovina i dodaje da se mora razgovarati o tome šta su perspektive koje se mogu desiti ako dođe do nekog sporazuma.

Prema njegovim rečima, mnogo je bolje da se o tome razgovara sada, nego sledeće godine, jer vreme ne radi za Srbiju, uz ocenu da je situacija sada lošija nego pre pet godina, i biće lošija za godinu dana.

“Svaki trenutak je dobar da se polože računi i da se ozbiljno i otoreno razgovara o svemu”, rekao je Zelenović.

Stranka Zajedno i poslanički klub koji vodi daće, kaže, pun doprinos da se dođe do rešenja, jer nam je potrebno uspostavljanje trajnog mira u regionu, kako bi najbrže moguće išli ka EU.

Na pitanje o odgovornosti druge strane za neuspeh pregovora, kao i međunarodne zajednice, i kako u tom kontekstu voditi uspešne pregovore, kaže da mu smeta što se za sve stvari koje su pitanje donošenja nekih važnih odluka, uvek krivi neko drugi, međunarodni faktori, ili faktori na Kosovu.

“Sada je problem što je pregovarač Kurti, a on nije došao juče… Devet godina smo imali priliku da se implementira Briselski sporazum, pre svega ZSO, to su bile teme o kojima je trebalo razgovarati, podnositi izveštaje, praviti pozitivnu atmosferu u kojoj će građani biti u uvrednju da postoji neka perspektiva”, rekao je Zelenović.

Ovako, njegov utisak je da je sve “zatamnjeno”, a treba, sve staviti na sto, te dodaje da verovatno neće svi politički akteri podržati ovakvu ili onakvu situaciju, ali je dobro da se razgovara o tome.

O pitanju KiM će, kaže, kao i o svakom važnom pitanju, na kraju odlučivati građani, ali im se, dodaje, stvari moraju staviti “na čisto”, da imaju jasnu informaciju o svemu što se dešava i šta će se dešavati.

Na pitanje, šta je odluka, ako se pred Srbijom pojavi dilema EU ili KiM, odgovara da se ovde prečesto izgovaraju reči izdaja i prodaja, što gubi smisao, jer je reč o ozbiljnoj temi, a njegov stav je da se najpre vidi do kakvog sporazuma može da se dođe, kakvi bi bili elementi tog sporazuma, kako bi se to odrazili na život svih, u okviru puta ka EU i svih odnosa, pa da se prema tome odredimo.

Zelenović odbacuje pojedine ocene da Viola fon Kramon, koja dolazi iz redova nemačkih Zelenih i izvestilac je EU za Kosovo, pokušava da zloupotrebi njegovu stranku, u širenju njenih političkih stavova, i kaže da jasan stav po pitanju KiM, imaju i Angela Merkel, i Gerhard Šreder, Toni Bler, američka administracija, koji su prizali KiM, kao i oni u EU koji to nisu učinili, te uopšte nije pitanje stav o temi KiM.

Dodaje da se fon Kramon poslednji put u Srbiji nije videla sa njima, već se srela sa predsednikom Srbije.

Na pitanje kakav je stav stranke koju vodi po pitanju sankcija Rusiji, Zelenović odgovara da bi voleo da neko objasni interes Srbija da bude zemlja čija je zvanična politika put ka EU, a jedina koja nije uvela sankcije Rusije, odnosno nije usaglasila svoju spoljnu politiku sa politikom Unije, jer ga on ne vidi.

“Niko u EU, niti od zemalja kandidata, nije učinio što i mi, a mi smo se stavili otvoreno na stranu agresora. Gde je naš interes? Ja ga ne vidim”, kaže on i dodaje da uvođenja sankcija nije više pitanje emocija, ekonomije, literature, već vrednosti i bezbednosti,

“Tamo se vodi rat, gube se životi, mi se pravimo da se to ne dešava. To pitanje može da ostavi ozbljne posledice po državu, građane, i na vlast”, dodao je Zelenović i pita šta će se desiti ako velike kompanije, koje su 95 odsto sa zapada, kažu da ne omogu više da drže svoje biznise u Srbiji.

Zato smatra da će svako produžavanje rokova, dodatno otežati poziciju Srbije, pred kojom je vrlo turbulentan period, u sledećih par godina.

Kada je reč o energetsoj krizi, kao deo koalicije koja je politiku bazirala na pitanju zaštite životne sredine, te kako bi oni mogli da doprinesu da država prevaziđe taj turbulentan period kaže, njihova politička opcija ima predloge, koji su mogli da se realizuju za godinu dana, do početka ove grejne sezone, primera radi, da sve toplane pređu na biomasu sa gasa.

“Kada na sve to dodate probleme sa lošim upravljanjem EPS-om.. struju više nemate odakle da uvezete… Nema ni vodnih resursa. Naš energetski sistem je pred krahom, a mi možemo da kukamo ili da uđemo u promenu svega, smatra Zelenović i navodi da sa onoliko novca koliko imamo, moramo da smanjimo potrošnju struje.

Smatra i da će hrane biti sve manje, da je suša ostavila posledice, a da uopšte ne koristimo vodne kapacitete koje imamo, ni za navodnjavanje, ni za piće i navodi da se Srbija koja ima dovoljno sunca i vode se muči i 2022. razmišlja da li će imati dovoljno hrane umesto da budemo tačka koja prizvodi hranu i vodu za ceo svet.

Upitan sa kojim strankama očekuje saradnju u parlamentu, kaže, da sarađuju sa svima, jer nije pitanje da li im se neko sviđa, nego šta su teme na kojma mogu da prave dogovore, dodajući da je parlament za jedan dan, konstitutivne sednice, učinio puno da se neke teme po prvi put otvore, uz tvrdnju da je takav parlament “prilično opasan” za vlast.

“Nemam nekog naročitog poverenja u skupštinsko rukvodstvo, što ne znači da se mi nećemo boriti”, dodao je.

Na pitanje da li su spremni da podrže neki predlog vlasti, ako ocene da je dobar, odgovara da nije važno čiji je predlog, nego da li se on poklapa sa politikom stranke.

“Ako bi se desilo da Ana Brnabić predloži Zakon o zabrani rudarenja litijuma i bora, naravno da bismo ga podržali, jer je to naš predlog, u najboljem interesu države, ili predlog da se urede odnosi Beograda i Prištine bismo podržali”, rekao je Zelenović.

Dodao je da je i sam 2013.godine kao poslanik glasao za Briselski sporazum, kao i mnoge njegove kolege iz opzicije, jer su tada verovali da je to dobar put, pa nije bilo pitanje da li je to predlog vlasti, već rešenje koje je trebalo da obezbedi prava za Srbe, za sve koji tamo žive.

Kada je reč o litijumu, Zelenović jasno kaže da oni nemaju problem sa rudarenjem, niti sa litijumom, dok je to bezbedno, ali je problem što u Srbiji to nije sluča i dodaje da će se tim projektom poremetiti rezerve pijaće vode i ugrožen naš opstanak.

Zato, kaže, insistira da se otvori rasprava o tome kakve su zalihe pijaće vode ispod Mačve, a to u perspektivi, kaže, može da bude i voda kojom se trguje na tržištu, i navodi kako neki podaci pokazuju da zarada od resursa može biti i do 12 milijardi evra.

Na pitanje da li su blokade autoputeva opravdani vid političke borbe, odgovara da, iako razume kada neko kaže to nije borba, već stvara probleme u redovnom životu građana, te blokade, ipak, imaju efekat.

“Sudovi ne odgovaraju, tužilaštva ne rade, za nasilje – nikom ništa, šta onda? Bili smo prinuđeni da izađemo na ulice i zahvaljujući tim blokadama projekat Rio Tinto je zaustavljen”, rekao je Zaelenović.

Sada smo ušli u institucije, kojima ćemo dati priliku da rade, aa ako to izostane, borićemo se na drugi način, zaključuje on.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: