Podeli vest

Na FEST-u zbog velikog interesovanja ponovo film “Strahinja Banović”

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pixabay

 Zbog velikog interesovanja publike, film “Strahinja Banović” biće još jednom prikazan u velikoj Sali Kombank Dvorane u ponedeljak, 7. marta u 20 časova, u okviru programa 50. Međunarodnog filmskog festivala Fest, saopštili su organizatori.

Podsećamo da je nagrađivani film Stefana Arsenijevića u petak 26. februara premijerno prikazan u Srbiji na otvaranju 50. FEST-a.

Tom prilikom je ekipa filma prošetala crvenim tepihom i poklonila se nakon projekcije, uz ovacije i gromoglasne aplauze publike.

Film je imao svetsku premijeru na 55. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je osvojio čak pet nagrada, uključujući i glavnu nagradu, Gran-pri Kristalni globus za najbolji film.

Ovo je prvi put u ovom veku da je srpski film trijumfovao u glavnom takmičarskom programu na nekom od svetskih festivala najvažnije A kategorije.

“Strahinja Banović” će se prikazivati u nekoliko evropskih zemalja, SAD, Kanadi i u karipskim zemljama, a početak bioskopske distribucije u Srbiji najavljen je za septembar ove godine, nakon prikazivanja na letnjim filmskim festivalima.

Ovo ostvarenje je do sada učestvovalo i na još 20 filmskih festivala, među kojima su bili i prestižni festivali u Pinđau, Kairu, Sevilji, Monpeljeu, Solunu, Haifi, Trstu i drugim gradovima širom sveta.

Film “Strahinja Banović” po scenariju Stefana Arsenijevića, Bojana Vuletića i Nikole Dikrea (Nicolas Ducray) je nastao u produkciji srpske filmske kompanije Art & Popcorn, odnosno Miroslava Mogorovića kao glavnog producenta. Koproducenti su Surprise Alley (Francuska), Les Films Fauves (Luksemburg), Artbox Production House (Litvanija) i Choućkov brothers (Bugarska) i pridruženi koproducenti Cinnamon Films.