Podeli vest

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je BiH propala zajednica i da ona ne može da funkcioniše na način da se krši Ustav i vlastita pravila.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

Dodik je rekao da je činjenica da je prilikom usvajanja rezolucije u Srebrenici zloupotrebljen Ustav BiH, da su je pokrenuli Bošnjaci zajedno sa Nemcima, te da je ona poremitila odnose u BiH.

On je zahvalio Ruskoj Federaciji što razume odnose u BiH i naglasio da je ruski stav o tom pitanju da rezolucija neće doprineti pomirenju bio tačan.

“Veoma je gađano u sredinu ukupnih odnosa u BiH, ali neki su ipak u BiH išli iza pokvarenih namera SAD i Britanije, a pogotovo Nemačke, i svrstavaju se na tu stranu, pogotovo u nastojanju da nametnu neku kolektivnu odgovornost. Sve što su od sadržaja naveli u tome jeste upravo osuda srpskog naroda”, rekao je Dodik za RT Balkan.

Dodik, koji se nalazi u Sankt Peterburgu na Ekonomskom forumu, istakao je da “to neće doneti ništa dobro u BiH”.

“Mi mislimo da je BiH propala zajednica, ona ne može da funkcioniše, pogotovo ne na ovaj način, da se krši Ustav i vlastita pravila koja su veoma mučno i teško donesena i iza kojih bi trebalo da stoje najveći autoriteti koji su bili svedoci potpisivanja Dejtonskog sporazuma”, naveo je Dodik.

Naglasio je da jedini ko je ostao dosledan u tome, Ruska Federacija, a ostali koji su tu bili Amerika, EU, Britanija, Francuska, Nemačka, prate revizionističke, imperijalističke poteze SAD.

“Tako da mi danas nemamo taj Dejtonski sporazum, on se samo tako zove”, rekao je Dodik.

On je dodao da, ako se pogleda suština i ono što je Ustav, videće se da je potpuno protivustavan sistem u BiH.

“Sistem koji se zasniva na snazi SAD, ali broj od 84 zemlje koje su glasale za govori o tome da ni SAD nemaju prethodnu snagu koje su imale pre pet godina oko toga, da je to bilo pre pet godina verovatno bi to bilo konsenzusom završeno”, istakao je Dodik.

Ocenio je da se sada pokazuje da SAD nemaju snagu da motivišu za svoje ciljeve i da ne mogu da okupe ni većinske članice UN.

Dodik je istakao da nije ništa čudno da su Nemci i muslimani sarađivali i ovaj put i dodao da je njihov zajednički interes da operu neku svoju prljavu istoriju zločina koju su imali kroz Drugi svetski rat.

“Ta rezolucija je trebalo pompezno da se donese, da bude deo opštih napora protiv nas u Republici Srpskoj, pokazalo se sve suprotno. Sama činjenica da je poslanička mogućnost u Generalnoj skupštini da se računaju samo glasovi onih koji glasaju ‘za’ i ‘protiv’, a to je predviđeno za nevažna pitanja, govori na koji način je tretirala Generalna skupština i to samo pitanje”, rekao je Dodik.

On je podsetio da 109 zemalja UN ili nije glasalo ili je bilo uzdržano ili je glasalo protiv rezolucije. Samo 84 zemlje su glasale “za”, što govori o tome da većinska volja svetske zajednice nije bila za takvu jednu rezoluciju.

“Ali to kreatorima nasilne politike sa Zapada ništa ne znači, oni pokušavaju od toga da naprave dodatni pritisak na Srpsku”, istakao je Dodik.

Podsetio je i da je samoinicijativno pokrenuo ambasador BiH pri UN koji je Bošnjak, musliman, a da akti BiH i samih UN ne dozvoljavaju da se to tako radi, jer to mora da bude odluka najviših organa vlasti i države, a toga nije bilo.

“Predsedništvo o tome nije odlučivalo, parlament nije odlučivao, Savet ministara nije odlučivao, on je to samoinicijativno uradio. To je podržano od Bošnjaka ministra inostranih poslova, člana Predsedništva, koji su priznali da su gotovo skriveno radili na pribavljanju podrške toj rezoluciji i sve nije uspelo. Imamo 109 država iza sebe”, rekao je Dodik, prenela je Srna.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: