Podeli vest

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da bi bilo dobro da se Francuska vrati na prostor Balkana i jasno ukaže na potrebu evropskih integracija i pokuša da vrati primat poštovanju međunarodnog prava.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

dodik
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ARHIVA

Predsednik Srpske je ukazao da se Francuska, kada je potpisan Dejtonski sporazum, na neki način vratila u okvir odnosa sa svima na prostoru Balkana, ali da je očigledno da je malo izvan procesa implementacije Dejtona i da je to prepustila nekim drugim zemljama.

“Bilo bi dobro da se sa stanovišta objektivnosti, a ne nekog navijačkog procesa, Francuska vrati na taj prostor i jasno ukaže na potrebu evropskih integracija, ali ne samo da slepo prati kršenje vladavine prava i Dejtonskog sporazuma, već da pokuša sa svima na Balkanu, pa i sa nama Srbima, da vrati primat poštovanja međunaerodnog prava”, rekao je Dodik za RTRS.

On je naveo da nije bilo pravog razumevanja Francuske za sve što se dešavalo tokom raspada Jugoslavije, ali da su politički predstavnici Srba sada u poziciji da razgovaraju sa francuskim zvaničnicima i pokušaju da ih posete na slavne dane saradnje srpskog i francuskog naroda.

Predsednik Srpske, koji boravi u radnoj poseti Francuskoj, danas je u Parizu položio vence na spomenik posvećen kraljevima Petru Prvom Karađorđeviću i kralju Aleksandru Ujedinitelju.

“Ovaj spomenik je svakako dokaz povezanosti francuskog i srpskog naroda koji su zajedno na kraju 18. i početkom 19. veka širili revolucije i procese koji su nam doneli jedan sasvim drugi poredak, pre svega u Evropi”, rekao je Dodik.

Dodik je zahvalio Francuskoj na tom istorijskom procesu i naglasio da su Srbi uvek bili na strani slobode i prava.

“Neopravdano smo stavljeni sada u fokus nekih krivaca i to traje predugo. Ne dozvoljavaju nam da se na neki način otrgnemo i krenemo dalje. Ali verujemo da možemo u vremenu koje dolazi da objasnimo tu situaciju i sami izgradimo odnos borbe za naša prava”, rekao je Dodik.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ