Povodom Dana Republike Srpske na Trgu palih boraca NOR-a u Banjaluci položeni su venci, odataka je pošta palim borcima Vojske Republike Srpske na groblju Sveti Pantelija u Banjaluci, a položeni su i venci na Spomen kosturnici na Gradskom groblju u Banjaluci, čime je zvanično počelo dvodnevno obeležavanje Dana Republike.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Vence na groblju Sveti Pantelija i spomeniku borcima NOR-a položili su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić kao i predsednik Vlade Srpske Radovan Višković.


Republika Srpska je pokazala da je zajednica ljubavi i solidarnosti. Proslaviili smo mnoge praznike poslednjih dana u miru, sreći i toleranciji, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.
“Polaganjem venaca počinje obeležavanje Dana Republike. Obeležavamo ga bolji, jači, stabilniji, institucionalno sređeniji”, naglasio je Dodik.


Dodik je istakao da danas Republika Srpska pokazuje sposobnost da može da upravlja i da može da egzistira u otežanim okolnostima u kojima se vodi hibridni rat protiv Srpske od pojedinih zemalja zapada.


“Dan Republike Srpske je praznik mira i slobode”, poručila je srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović.
Navela je da svi žele mirnu i stabilnu Srpsku. “I na tome ćemo raditi u budućnosti”, navela je Cvijanovićeva.


Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je za Srbe Srpska njihov branik i večna kategorija čiji će se rođendan, 9. januar, uvek slaviti.


Višković je rekao da da se ne može osporavati datum nečijeg rođenja i poručio svima koji napadaju Republiku Srpsku da je to odraz njihove nemoći.
“Neshvatljivo je nekom osporavati datum rođenja. Ne može se dekretom menjati dan rođenja, ni pojedinca, a ni Republike Srpske, koja je stvorena 9. januara. Siguran sam da će Republika Srpska večno biti branik srpskog naroda na ovim prostorima”, rekao je Višković novinarima u Banjaluci nakon polaganja venaca na spomenik borcima NOR-a.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da obeležavanje Dana Republike počinje izražavanjem zahvalnosti za sve očeve i dedove koji su se borili za slobodu u Odbrambeno-otadžbinskom, Drugom svetskom i svim drugim ratovima, te ocenio da će dobrota pobediti zlo koje se urotilo protiv 9. januara.
“Ovde počivaju ljudi koji su se borili za slobodu svog i drugih naroda”, poručio je Stevandić novinarima nakon polaganja venaca na Trgu palih boraca NOR-a u Banjaluci.


Stevandić je istakao da Srpska obeležava Dan Republike i dočekuje ga u veselju, naglasivši da je do sada na adresu institucija stiglo najviše čestitiki povodom 9. januara.


Svečana akademija biće održana popodne u Sportskoj dvorani “Borik” u Banjaluci, a prisustvovaće veliki broj zvanica iz javnog, društvenog i političkog života Srpske, BiH, Srbije i ambasadori pojedinih zemalja.
Nakon akademije biće organizovan svečani prijem u Administrativnom centru Vlade.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ