Podeli vest

Dodik je naveo da neutralnost mora biti cilj Republike Srpske u sukobu Rusije i Ukrajine, iako pritisak zapada za uvođenje sankcija Rusiji kulminira.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

dodik
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIĆ/ARHIVA

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je na početku današnje posebne sednice Narodne skupštine Republike Srpske da je današnje zasedanje značajno kako bi se u budućnosti moglo pristupiti izradi strategije spoljnopolitičkog položaja Srpske.

Dodik je rekao da je spoljna politika BiH propala i da je zemlja u fazi, kako je kazao, da bošnjački predstavnici pokušavaju da nametnu drugi oblik odlučivanja u domenu spoljne politike.

On je istakao da spoljnopolitičke odluke moraju biti u skladu sa konsenzusom i propisanim aktima, a napomeno je da se odluke u vezi sa spoljnom politikom, prema Ustavu BiH, donose na Predsedništvu BiH.

On je zahvalio ruskom ambasadoru u BiH Igoru Kalabuhovu što je prihvatio poziv da se obrati javnosti i dodao da su bili spremni i da prime druge ambasadore.

“Spremni smo da kad god oni kažu, sazovemo sednicu parlamenta i kažemo o čemu se radi”, rekao je Dodik, prenela je Srna.

Dodik je istakao da Narodna skupština kao najviše zakonodavno telo treba da raspravlja o tome, da da odgovore.

Naveo je da neutralnost mora biti cilj Republike Srpske u sukobu Rusije i Ukrajine, iako pritisak zapada za uvođenje sankcija Rusiji kulminira.

“Šesti paket sankcija Rusiji uveden je na način da se želi saglasnost svih, odnosno da se kaže da je Zapad u pravu”, rekao je Dodik i naglasio da se nijedan organ u BiH nije bavio pitanjima sankcija Rusiji.

Naveo je da je “krah spoljne politike BiH evidentan, jer su se pojednici pridruživali sankcijama Rusiji predstavljajući to kao geopolitku BiH, što nije tačno”.

“Meni je uskraćeno pravo da se bavim spoljnom politikom BiH i zato sam pokrenuo sudski spor protiv amabasadora koji su jednostrano postupali, od Svena Alkajala, Bisere Turković, do ostalih koji su zlupotrebljavali određene stvari”, rekao je Dodik.

On je podsetio da Rusija nije tražila da Srpska i BiH zauzmu proruske stavove, za razliku od Zapada koji je izričito tražio da se poštuju njihovi stavovi.

Dodik tvrdi da pritisak zapada kulminira u zahtevima za podršku svim vrstama sankcija Rusiji.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: