Podeli vest

Rusija tvrdi da su SB UN dostavili dokaze da su Sjedinjene Države sprovodile vojno-biološke programe u laboratorijama u Ukrajini, oglasila se i Kina

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

SAVET BEZBEDNOSTI
Foto: Shutterstock ilustracija

Rusija je dostavila Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija konkretne dokaze o američkim kompanijama i pojedincima uključenim u rad biolaboratorija u Ukrajini, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski.

On je na sastanku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija naveo da se radi o konkretnim činjenicama koje je Moskva otkrila i o konkretnim dokumentima, koji ukazuju na to da su Sjedinjene Države sprovodile vojno-biološke programe u laboratorijama u Ukrajini, prenosi TAS S.

“Podelili smo nekoliko stotina dokumenata. Oni sadrže konkretne podake, konkretne slučajeve, konkretne kompanije, konkretna lica. Ako mislite da ovi dokazi nisu dovoljni šta su po vašem mišljenju onda dokazi”, pitao je Poljanski, odgovarajući na primedbe američkog ambasadora da dokumenti koje je Rusija podelila sa Savetom bezbednosti UN ne pružaju nikakve dokaze o vojno-biološkim aktivnostima Vašingtona u Ukrajini.

Ruski zvaničnik je još naveo da Moskva insistira da Vašington pruži objašnjenja i da je najavila koje će mehanizme koristiti u tom insistiranju.

“Nećemo odbaciti ovu temu. Vaši pokušaji da naše konkretne tvrdnje i pitanja koje se odose na vas, pretvorite u priču bez smisla, u prazne priče o ruskoj propagandi, neće uspeti.Moraćete da pružite konkretna objašnjenja o kriminalnim aktivnostima kojima se bavite u Ukrajini”, naglasio je Poljanski, prenosi TAS S.

Kineski ambasador pri UN: Dokazi o laboratorijama SAD u Ukrajini alarmantni

Najnoviji dokazi koje je Rusija objavila u vezi sa američkim biolaboratorijama u Ukrajini izgledaju alarmantno i moraju se istražiti, rekao je zamenik kineskog ambasadora u Ujedinjenim nacijama Dai Bing na sastanku Saveta bezbednosti UN.

On je naveo da Kina smatra zabrinjavajućim najnovije dokaze o biološkoj aktivnosti koje je Rusija objavila i da je to pitanje “međunarodne bezbednosti“, prenosi TAS S.

„Svaka aktivnost u oblasti vojnih istraživanja, uključujući dokaze koje je Rusija pružila, trebalo bi da alarmira međunarodnu zajednicu. Kina poziva zainteresovane strane da pokažu odgovornost i da blagovremeno reaguju i izvrše odgovarajuće provere kako bi se otklonile sumnje.Pozdravljamo ocenu dokumenata koje je Rusija predstavila u okviru Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja“, rekao je kineski diplomata.

Načelnik ruskog tima za zaštitu od radijacije, hemijskog i biološkog oružja Igor Kirilov rekao je da je Ukrajina postala poligon za zapadne zemlje u razvoju komponenti biološkog oružja i testiranju uzoraka novih medicinskih lekova,navodi TAS S.

On je izjavio da su lideri Demokratske partije SAD bili ideolozi vojno-biološke američke aktivnosti u Ukrajini i da su u istraživanje uključene „velike farmakološke kompanije, kao što su Fajzer, Moderna i Merk, kao i kompanija Gilead, povezana sa Ministarstvom odbrane SAD.

Kirilov je rekao da je Marijupolj korišćen kao regionalni centar za sakupljanje i sertifikaciju uzročnika kolere tokom istraživanja sprovedenih u ukrajinskim biolaboratorijama, a postoje i dokazi da je takav rad obavljen sa patogenima zečije groznice i antraksa, navodi TAS S.

Dmitrij Poljanski: Ulazak Finske i Švedske u NATO menja celu situaciju

Ulazak Finske i Švedske u NATO promeniće celokupnu bezbednosnu situaciju, pošto je alijansa neprijatelj Rusije, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski.

“NATO je savez koji je neprijateljski nastrojen prema Rusiji. Najblaže rečeno, tako da su one (Švedska i Finska) deo neprijateljskog saveza, to menja celu situaciju”, rekao je Poljanski novinarima, preneo je TAS S.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: