Podeli vest

Producent filma i direktor VFC „Zastava film“ pukovnik Goran Ikonić istakao je da je ponosan na uspeh koji je to ostvarenje postiglo

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

film
Foto: Shutterstock

Dokumentarni film „Vojničke ljubavi zauvek“ rađen u produkciji Vojnofilmskog centra „Zastava Film“ i „Optimistic film“ osvojio je nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film na Best Istanbul Film festivalu u Turskoj.

Producent filma i direktor VFC „Zastava film“ pukovnik Goran Ikonić istakao je da je ponosan na uspeh koji je to ostvarenje postiglo.

“To je priča o ljubavi i porodici koje čine temelj i predstavljaju univerzalnu vrednost svakog društva. Ova filmska kuća 74 godine proizvodi dela koje su pobrala mnogobrojna međunarodna priznanja posebno u ranijem periodu umetničkog stvaralaštva tako da ovo priznanje vraća Zastava film na stare staze uspeha što mu daje i poseban značaj”, rekao je pukovnik Ikonić.

Reditelj filma dr Željko Mirković rekao je da je to priča o vojničkim ljubavima koje su evocirali akteri filma „Vojničke ljubavi“ snimanog pre 20 godina.

“Pre 20 godina nakon završenih osnovnih studija filmske i tv režije, posle osnovne obuke vojni rok sam nastavio u Zastava filmu. Ubrzo smo producirali intimni dokumentarni film Vojničke ljubavi. To je bila vanvremenska priča o mojim prijateljima sa kojima sam služio prvi deo vojnog roka. To su bili mladići sa različitim sudbinama, iz različitih krajeva tadašnje Jugoslavije, neposredno nakon bombardovanja 1999. Ovi mladići su tada na jedinstven način preživljavali svoje ljubavne priče i maštali o budućnosti”, ispričao je Mirković.

Onda je, kaže, dvadeset i više godina kasnije odlučio da potraži te momke sa kojima je svojevremeno delio vojnički hleb i sa kojima je napravio film “Vojničke ljubavi”, a s namerom da sada napravi priču o njima i njihovim vrednostima danas.

Za film „Vojničke ljubavi zauvek“ ovo nije prvo priznanje, jer je prethodno osvojio Gran Pri na 17. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma „Zlatna buklija” u Velikoj Plani.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: