Podeli vest

Dolarski indeks, koji prati vrednost američke valute prema šest rivala, iznosi 105,35 poena nakon što je u utorak dostigao 105,65 bodova, najjači nivo od kraja 2002

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

dolar
Foto: Shutterstock

Dolar se drži jutros na azijskom trgovanju blizu svog 20-godišnjeg maksimuma koji je dostigao noćas uoči ishoda sastanka Federalnih rezervi o monetarnoj politici, pri čemu tržišta očekuju veliko povećanje referentne kamate od 75 baznih poena kako bi se obuzdao rast inflacije.

Dolarski indeks, koji prati vrednost američke valute prema šest rivala, iznosi 105,35 poena nakon što je u utorak dostigao 105,65 bodova, najjači nivo od kraja 2002, izveštava Rojters.

Britanska funta se trguje za 1,2010 dolara, oporavljajući se sa 15-mesečnog minimuma od 1,1934 dolara na koji je pala juče pod pritiskom mogućeg novog referenduma o nezavisnosti Škotske.

Evro se menja na azijskim tržištima za 1,0428 dolara, neznatno iznad minimalne vrednosti na kojoj je bio tokom noći.

Cenovne kalkulacije na berzama ukazuju na 95-procentne šanse za povećanje ključne kamate za 75 baznih poena na sastanku FED-a koji se završava kasnije danas, u odnosu na samo 3,9 posto pre nedelju dana, prema Fedvoč analizi kompanije CME.

Ovako oštar porast očekivanja tržišnih aktera usledio je nakon medijskih izveštaja, prvo Volstrit Žurnala, da je na stolu veće podizanje kamate budući da je inflacija u SAD, prema prošlonedeljnim pokazateljima, skočila tokom 12 meseci do maja za 8,6 procenata, na najviši nivo u poslednje četiri decenije.

Američki dolar je jačao u proteklih nekoliko meseci zahvaljujući tome što je FED započeo u martu s podizanjem kamate, a poslednjih nedelja je dobio dodatni vetar u leđa budući da se investitori oslobađaju rizične imovine i traže sigurno utočište za svoja ulaganja u strahu od ekonomskih uticaja brzog pooštravanja finansijskih uslova.

Međutim, sa velikim povećanjem kamatne stope koje se očekuje, dolaru će možda biti teško da održi zamajac jačanja.

„S obzirom na trenutne agresivne tržišne cene, postoji rizik da se odluka Federalnog komiteta za otvoreno tržište (FOMC) o podizanju stope oceni ’nedovoljnom’. Po našem mišljenju, biće potrebno veće povećanja od 75 baznih poena, ili nagoveštaj povećanja za 100 baznih poena na julskom sastanku FOMC-a, da bi dolar značajnije ojačao nakon sastanka FOMC-a”, napisali su analitičari australijske Komonvelt banke u jutarošnjoj belešci.

Više američke stope prinosa u odnosu na prinose na japanske obveznice koji su na minimumu uticali su na jen, koji je na ranom trgovanju pao na najniži nivo u poslednje 24 godine od 135,58 jena za dolar, pre nego što se oporavio na 135,05 jena.

Na kripto berzama, bitkoin je oslabio danas za 4,0 procenta na 21.200 dolara, nakon što je u utorak dotakao najnižu vrednost u poslednjih 18 meseci od 20.800 dolara, pod uticajem obustave povlačenja novca od strane vodećeg kripto zajmodavca Celzijusa.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: