Podeli vest

Prema japanskoj valuti, dolar je porastao danas za 0,75 odsto

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

dolar
Foto: Shutterstock

Dolar je nastavio danas da jača prema glavnim rivalskim valutama uoči objave izveštaja o zapošljavanju u SAD, koji bi mogao da podstakne Federalne rezerve (FED) na veće podizanje kamatne stope, za 50 baznih poena sledećeg meseca.

Jačanju američke valute doprineo je i njen status “sigurnog utočišta”, pošto vlada neizvesnost u pogledu uspeha mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine koji treba da budu nastavljeni kasnije danas.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke vlaute prema korpi šest rivala, uključujući evro i jen, porastao je za 0,15 posto na 98,465 poena, nakon rasta od 0,50 procenata u četvrtak, izveštava Rojters.

Ranije, sredinom ove nedelje, dolar se spustio na četvoronedeljni minimum od 97,681 poena nakon jednomesečnog uspona na najviši nivo u poslednjih više od devet meseci na 99,415 poena.

Ekonomisti predviđaju da će izveštaj američkog Ministarstva rada o zapošljavanju pokazati danas da je prošlog meseca otvoreno blizu pola miliona radnih mesta u SAD, da je stopa nezaposlenosti opala i da je rast plata ubrzan.

Prema japanskoj valuti, dolar je porastao danas za 0,75 odsto na 122,585 jena, prvi put posle četiri dana. Dolar je prema jenu u plusu od 0,40 posto ove nedelje, čime je povećao dobitak na 6,5 procenata u poslednje tri nedelje.

Evro je potonuo na 1,10655 dolara, nakon oštrog pada na prethodnoj sesiji sa jednomesečnog maksimuma od 1,11850 dolara, pošto je optimizam u pogledu rusko-ukrajinskih mirovnih pregovora iščileo. Uprkos tome, jedinstvena valuta je na nedeljnom nivou u plusu za 0,77 procenata.

Britanska funta je takođe pala, spustivši se za 0,10 odsto na 1,31300 dolara, pri čemu je u gubitku za 0,39 procenata prema američkoj valuti u odnosu na prošlu sedmicu.

Na kripto tržištu, bitkoin je oslabio za 1,75 posto na 44.722,18 dolara. Najveća svetska kriptovaluta je ove nedelje ukupno pala za 4,57 procenata, nakon što je u ponedeljak dostigla 48.234 dolara, prvi put od početka ove godine.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: