Podeli vest

Indeks američkog dolara, koji meri vrednost zelene novčanice prema korpi vodećih valuta, porastao je 0,15 odsto na 105,86 poena.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

dolar
Foto: Pixabay

Dolar je se blago oporavlja danas na aijzkom trgovanju od najoštrijeg pada u poslednje dve nedelje koji je pretrpeo noćas, dok su investitori ostali na oprezu uoči objave podataka o zapošljavanju u SAD i zbog sve izraženije zabinutosti u pogledu moguće recesije.

Indeks američkog dolara, koji meri vrednost zelene novčanice prema korpi vodećih valuta, porastao je 0,15 odsto na 105,86 poena, nakon što je tokom noći pao za 0,68 procenata, najviše od 19. jula, izveštava Rojters.

Investitori iščekuju važan američki izveštaj o novootvorenim radnim mestima u nepoljoprivrednom sektoru koji će dati nagoveštaje o tome kako napreduje američka ekonomija. Analitičari predviđaju da će povećanje broja radnim mesta za jul iznositi 250.000, nakon rasta od 372.000 novozaposlenih u junu.

Imajući u vidu jučersašnji izveštaj, da se povećao broj Amerikanaca koji su se prošle nedelje prvi put prijavili za dobijanje državne naknade za nezaposlene, signali o slabljenju tržišta rada u SAD su možda već na delu, navodi britanska agencija.

Evro je ostao stabilan prema američkoj valuti na oko 1,0237 dolara, nakon rasta tokom noći za 0,8 posto. Ekonomisti, međutim, procenjuju da će oporavak evra od nedavnih gubitaka verovatno biti kratkog veka jer energetska kriza u Evropi ne jenjava.

Problem s vraćanjem turbine za gasovod Severni tok 1, koji prema navodima Rusije sprečava povećanje isporuka gasa Evropi, nije se približio rešenju, pošto je Moskva saopštila u četrvtak da je potrebna dokumentacija koja potvrđuje da ta oprema ne podleže sankcijama.

Što se ostalih valuta tiče, britanska funta je oslabila za 0,14 odsto na 1,21405 dolara, a na nedeljnom nivou je pala za oko 0,35 procenata, zbrisavši dobitke ostvarene u prethodne dve nedelje.

Banka Engleske je u četvrtak podigla referentnu kamatu za pola procentnog poena na 1,75 posto, na najviši nivo od kraja 2008. i upozorila da je pred Britanijom duga recesija.

Dolar je jutros porastao prema japanskom jenu za 0,21 odsto na 133,215 jena za dolar, nakon noćašnjeg pada od 0,69 odsto.

Australijski i novozelandski dolar su zabeležili neznatne promene prema američkom rivalu i trguju se na nivou od 0,69645 američkih dolara, odnosno 0,6290 USD, respektivno.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: