Podeli vest

U Evropi, rastuće cene energenata, uzrokovane ruskom invazijom na Ukrajinu, umanjile su ekonomske izglede regiona što vrši pritisak na evro i britansku funtu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

dolar
Foto: Pixabay

Dolar je ostao stabilan danas prema drugim vodećim svetskim valutama, uoči dugo očekivanog govora predsednika američkih Federalnih rezervi (FED) DŽeroma Pauela na godišnjem bankarskom simpozijumu u DŽekson Holu.

Dolarski indeks, koji prati vrednost američke valute prema korpi šest glavnih rivala, iznosi danas 108,470 poena, što je neznatno ispod 20-godišnjeg maksimuma od 109,29 poena zabeleženog sredinom jula, izveštava Rojters.

U Evropi, rastuće cene energenata, uzrokovane ruskom invazijom na Ukrajinu, umanjile su ekonomske izglede regiona što vrši pritisak na evro i britansku funtu.

Evro je ojačao danas za 0,2 procenta na 0,99865 dolara. Zajednička valuta 19 članica evrozone nije uspela ove nedelje da se vrati iznad pariteta prema dolaru, nakon što je u ponedeljak pala ispod tog psihološki važnog nivoa.

Funta je pala za 0,5 posto na 1,17750 dolara, kada su britanski regulatori potvrdili da će računi potrošača za energiju porasti za 80 procenata od oktobra i upozorili na krizu koja zahteva hitnu akciju vlade.

Dolar je ojačao za 0,3 odsto prema japanskom jenu, koji se, prema poslednjim podacima, trguje na nivou od 136,900 jena za dolar.

Pažnja trgovaca na valutnim berzama fokusirana je danas na skup u DŽekson Holu, pri čemu se nadaju da će predsednik FED-a Pauel u govoru otkriti neki detalj na osnovu kojeg bi naslutili u kojoj meri bi centralna banka mogla da podigne referentnu kamatu na septembarskom zasedanju kako bi se izborila s usijanom inflacijom.

Zvaničnici FED-a, koji su se do sada obratili na ovom simpozijumu, nisu se doticali pitanja potencijalnog obima daljeg povećanja ključne kamate, već su poručili da će biti nastavljeno podizanje stope da bi se zauzdala inflacija.

FED bi trebalo da dobije još dva ključna izveštaja, jedan o inflaciji i drugi o broju novootvorenih radnih mesta, pre sednice koja će se održati 20. i 21. septembra.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: