Podeli vest

Ministar kulture Nikola Selaković uručio je pesniku Nikoli Vujčiću Književnu nagradu za ukupan doprinos srpskoj poeziji “Desanka Maksimović” u Valjevskoj gimnaziji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/MINISTARSTVO KULTURE/ DARIO KONSTANTINOVIĆ (STF)

Nagrada je na rođendan naše proslavljene književnice, dodeljena 31. put.

“Nagrada koja se uručuje danas nazvana je, ne samo po jednoj od najvećih, već sigurno najvoljenijih pesnikinja srpskih, Desanki Maksimović. Možda najpoznatija pesnikinja našega naroda, čije stihove kao najmanji učimo i pamtimo, istovremeno je i jedna od najvećih tajni srpske poezije i svaki put je nova i neponovljiva i začudna kada se sa njenim stihovima susretnemo. Zato je i pravo i pravedno da ova književna nagrada ponese njeno ime, ime koje u vascelom srpskom narodu znači samo jedno – poezija” naglasio je Selaković.

Ministar kulture je najavio da će Matičnoj biblioteci “Ljubomir Nenadović” koja godinama nema adekvatan prostor, biti predat nekadašnji Dom vojske.

“Nadam se da ćemo do sledećeg uručenja nagrade imati svu projektnu dokumentaciju za objekat Matične biblioteke čiji je član bila i Desanka Maksimović, a svakako će se u realizaciju tog velikog poduhvata za najstariju i najvažniju kulturnu ustanovu Kolubarskog okruga i grada Valjeva krenuti uz pomoć Ministarstva kulture”, istakao je Selaković.

Uručujući nagradu ovogodišnjem laureatu, Selaković se osvrnuo na čuvene Desankine reči: “Čudna je stvar duša. Niko ne zna gde se nalazi, ali svi znaju kako boli”.

“Poezija je najbolji lek za svačiju dušu i zato mi je neizmerno drago da se ova nagrada, po njoj nazvana, već tradicionalno dodeljuje, danas 31. put, našem istaknutom pesniku Nikoli Vujčiću de facto za životno delo, jer šta je životno delo nego doprinos kulturi sopstvenog naroda. Iskreno i od srca, poštovani gospodine Vujčiću, dragi imenjače, čestitam ovu značajnu nagradu, uz nadu da će jasno prepoznavanje vrednosti umetnosti i Vaše poezije biti snažan podsticaj budućim generacijama srpskih pesnika”, poručio je Nikola Selaković.

Književnu nagradu za ukupan doprinos srpskoj poeziji dodeljuje Zadužbina “Desanka Maksimović” koju su, na inicijativu Ministarstva kulture, 1993. godine osnovali Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović” i Grad Valjevo.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: