Da li dovoljno spavate, ali se i dalje osećate umorno i iscrpljeno sve vreme? Iza svega može stajati nekoliko razloga

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Foto: Pexels

Nije samo nedostatak sna ono što može dovesti do umora, na nivo umora utiču i druge okolnosti – čak i ako spavate preporučenih sedam do osam sati svake noći. Najčešći razlog za konstantni umor leži u ovih nekoliko stvari.

Nedostatak gvožđa

Ako u telu nemate dovoljno gvožđa, brzo primetite da vam nedostaje snage, izdržljivosti i sposobnosti koncentracije. Kada postoji nedostatak gvožđa, manje kiseonika se transportuje do mišića i drugih ćelija tela.

Jedite hranu bogatu gvožđem kao što su mahunarke, ovsena kaša, jaja, orasi, spanać, raženi hleb od celog zrna ili nemasna govedina i kombinujte ih sa hranom bogatom vitaminom C (npr. agrumi, brokoli, šipak, crna ribizla, paprika ili ruža i kelj).

Vitamin C olakšava telu da apsorbuje gvožđe. Ukoliko osećate konstantan umore, vreme je da proverite nivo gvožđa.

Ne pijete dovoljno tečnosti

Čak i ako je telo samo malo dehidrirano, to ima negativan uticaj na nivo energije. Krv postaje gušća, što otežava srcu da je efikasno pumpa po celom telu.

Posledica su simptomi iscrpljenosti. Koliko je tečnosti potrebno telu? Ako želite da znate koliko vode treba da pijete dnevno, koristite formulu „0,03 k telesne težine“. To znači da sa telesnom težinom od oko 70 kilograma treba piti oko 2,1 litara dnevno – najbolje vode.

Alkohol pre spavanja

Čaša vina uveče može biti opuštajuća, ali alkohol u krvi negativno utiče na ciklus spavanja.

Ko je previše popio, obično ne spava celu noć, već noću mora da ide u toalet i tako se budi iz sna. Ako i dalje želite da popijete čašu vina, trebalo bi da to uradite tri do četiri sata pre spavanja.

Previše jednostavnih ugljenih hidrata

Nezdrava hrana sa visokim sadržajem šećera i jednostavnih ugljenih hidrata ima visok glikemijski indeks, što dovodi do velikih fluktuacija nivoa šećera u krvi.

Ovo ne samo da dovodi do žudnje, već i do umora. Obavezno jedite hranu sa niskim glikemijskim indeksom (npr. smeđi pirinač, losos, slatki krompir, salata).

Preskačete doručak

Ako ste stalno umorni, vašem telu je potrebna nova energija ujutro da započne dan. Za umorno telo doručak je kao benzin za motor automobila.

Ako preskočite doručak u ovom slučaju, uskraćujete svom telu supstance koje su mu potrebne odmah na početku dana da biste pokrenuli metabolizam i mozak. Zdrav doručak treba da bude bogat proteinima i da sadrži cela zrna i/ili ovsene pahuljice.

Premalo vežbanja

Naravno, dešava se da opustite svoju fitnes rutinu i nađete se sa prijateljima umesto da se znojite, ili se udobno smestite na sofi – pogotovo ako ste već iscrpljeni.

Ali to može imati upravo suprotan efekat i učiniti vas još slabijim. U studiji američkog Univerziteta u DŽordžiji, naučnici su otkrili da redovna vežba (dovoljno je 20 minuta tri puta nedeljno) podiže nivo energije i ublažava umor.

Pored toga, stimuliše se kardiovaskularni sistem i bolje se snabdevaju mišići kiseonikom.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: