Podeli vest

Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Ðukanovića insistira na hitnom povlačenju usvojenog izmenjenog Zakona o predsedniku i oganizaciji vanrednih parlamentarnih izbora.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

CRNA GORA PARLAMENT
Foto: Shutterstock

DPS je, nakon jučerašnjeg sastanka koji je inicirala predsednica Skupštine Danijela Ðurović radi dogovora o izlasku iz političke i ekonomske krize, saopštila da sebe smatra odgovornom političkom partijom koja ima za cilj dalju izgradnju institucija, da se odazvala pozivu na sastanak u nadi da će se, kako kažu, kroz dijalog doći do rešenja koji će značiti izlaz iz političke i ukupno društvene krize u kojoj se Crna Gora nalazi.

Ðurović je, naime, na jučerašnji sastanak pozvala lidere parlamentarnih stranaka a, zbog nedolaska Mila Ðukanovića, poslanici DF-a, Ujedinjene i Prave Crne Gore, kao i Radničke partije napustili su sastanak. Oni su sastanak napustili sa obrazloženjem da nedolazak Ðukanovića znači da DPS-u nije stalo ni do dijaloga ni do dogovora.

Iz DPS, pak, tvrde da je sastanak pokazao dubinu krize sa kojom se država suočava o čemu, kako kažu, najbolje svedoči i stav smenjenog premijera, ujedno i predsednika GP URA Dritana Abazovića, koji je kazao da je stanje u zemlji u potpunosti redovno, kao i ponašanje i “performans lidera proruskog Demokratskog fronta koji su naveli da neće dalje učestvovati u razgovorima navodeći pritom trivijalne i krajnje neutemeljene razloge za takav neodgovoran pristup”.

Iz DPS su ponovili svoje zahteve da se hitno povuče Zakon o predsedniku i da se spreči njegovo stupanje na snagu čime bi se sprečio ustavni puč i time stvorili preduslovi da se postupak izbora sudija Ustavnog suda vrati na Ustavni odbor, kako bi se – uz suštinski a ne simulirani dijalog, stvorile pretpostavke za izbor četvoro sudija i time omogućio nesmetan rad jedne od najvažnijih institucija u zemlji.

Kažu da će insistirati na skraćenju mandata Skupštine da bi se stvorili za organizaciju vanrednih parlamentarnih izbora koji bi označili i definitivan kraj političke krize, nakon kojih bi Crna Gora dobila odgovornu, političku, stabilnu i evropsku vladu.

Neće, kažu, dozvoliti sebi da budu dekor Demokratskog fronta kojem je jedini cilj politika destrukcije prema institucijama kako bi, kako navode, “Crnu Goru predstavili kao nefunkcionalnu državu čiji bi suverenitet, shodno tome, trebalo prepustiti regionalnim hegemonima.

Usvojeni izmenjeni Zakon o predsedniku, na predlog Demokratskog fronta, ima za cilj da, kako je obrazloženo, ponašanje predsednika države i lidera DPS Mila Ðukanovića vrate u ustavne okvire i predloži lidera Demosa Miodraga Lekića sa mandatara nove vlade.

Ðukanović je najpre ignorisao predlog da Lekić bude mandatar, a potom je i usvojeni Zakon o predsedniku vratio Skupštini na ponovno odlučivanje.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: